Uit: De Volkskrant, 28 maart 2014

(…)
Bij Arroware in het Canadese Burlington werken ze al twee jaar aan een nieuw sociaal netwerk, dat zich van andere onderscheidt omdat het de bescherming van de privacy van zijn gebruikers als hoogste goed beschouwt.

De zorgen over het schier eindeloze gegraai van data door de Amerikaanse spionagedienst NSA heeft internetters bewust gemaakt van hoe onbeschermd hun gegevens zijn, denkt oprichter en directeur Harvey Medcalf. MyApollo is deze week van start gegaan en de 27-jarig Medcalf doet een rondje Europa om de nieuwe dienst aan te prijzen.

‘We zijn anders omdat we je foto’s, documenten en berichten niet op centrale servers opslaan zoals Facebook of Google’, legt Medcalf uit. MyApollo is gebaseerd op peer-to-peer-technologie, waarbij datapakketjes versleuteld en in losse brokjes over internet worden verstuurd. Elke computer die zich aansluit op zo’n netwerk levert een deel van de verbindingen en opslag die nodig zijn voor het dataverkeer, maar er is geen groot, centraal en kwetsbaar middelpunt.

P2p-netwerken zijn lange tijd de meest gebruikte methode geweest om illegaal films, muziek en software rond te pompen op internet, met websites als The Pirate Bay als een soort catalogus voor digitale contrabande.

Wat MyApollo aan centrale servers heeft dient als slechts een soort schakelcentrale, een vluchtleidingscentrum. Omdat het netwerk geen grote centrale infrastructuur behoeft, zijn de investeringen tot nu toe klein geweest, zegt Medcalf. Arroware heeft enkele Canadese geldschieters gevonden die brood zien in de onderneming, die net geen dertig werknemers telt.

Via MyApollo zijn voorlopig alleen foto’s en berichten te delen. ‘Binnen een jaar hopen we het netwerk ook gereed te hebben om bestanden te delen’, zegt Medcalf.

Verdienmodel
Een verdienmodel heeft MyApollo nog niet. Vorig jaar waren er berichten dat het netwerk met gerichte reclame geld wilde verdienen, maar de oprichter ontkent dat. ‘Dat zou indruisen tegen onze idealen.’ Advertenties uitsluiten wil de directeur niet, ‘maar ze moeten wel bij onze gebruikers passen. Je moet ze graag willen hebben en niet het gevoel geven dat je wordt gestalkt, zoals op andere websites.’

Een mogelijke bron van inkomsten is de verkoop van de technologie achter MyApollo. Arroware heeft zijn eigen p2p-variant ontwikkeld. ‘Daar zouden zakelijke gebruikers interesse in kunnen hebben.’

(…)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *