Fragment uit blogpost, geschreven door Gerard E.A. Smit, CTO Benelux, IBM Distinguished Engineer (gepubliceerd op Dutchcowboys).

We staan er niet dagelijks bij stil, en ik moet u eerlijk bekennen zelfs ik niet. Toch wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om u te attenderen op het feit dat wij gezamenlijk op de drempel staan van het nieuwe computer tijdperk, het tijdperk van de zelflerende computersystemen; Cognitieve Computing. Computersystemen die we niet meer hoeven te programmeren. Hierbij brengen we drie wetenschappen bij elkaar; neurowetenschappen, supercomputing en nanotechnologie. Voor vele wetenschappers en technologie nerds “the holy grail” of computing, niet te verwarren met de ridders die werden begeleid met kokosnoten uit de gelijknamige Monthy Pyton film (1974).

(…)

Wetenschappers van IBM Research hebben in samenwerking met andere onderzoeksinstellingen het neurale netwerk brein van een Makaak, een apensoort, volledig in beeld gebracht. Ze hebben inmiddels een chip gebouwd die een breinfunctie kan emuleren, inclusief 256 neuronen (processoren) en synapsen (verbindingen). Je kan 30.000 neuronen kwijt op het puntje van een naald. Kan je nagaan als ze het menselijke brein (85 miljard neuronen en 100 triljoen synapsen) volledig in kaart hebben ! Maar dan zijn we al een jaartje of 10 verder.

Net zo belangrijk is het energiegebruik. Een menselijke brein verbruikt ongeveer 20 Watt aan energie. Een high performance computer zit toch al gauw op 100 MWatt, tel uit je winst. Hij leert iedere dag meer en op dit moment speelt hij al het spelletje “Pong” , een bekend spelletje voor de Atari. De oudere jongens en meisjes onder ons weten waarover ik het heb. Voor de wat jongere lezers onder ons, dit was Black-Ops van 40 jaar geleden, alleen zonder schieten.

Inmiddels zijn we ook al een stap verder met zelflerende systemen in de praktijk. Ik neem maar even het IBM Watson systeem als voorbeeld, een beslissings ondersteunend systeem die de dialoog kan aangaan zoals een mens dat ook zou kunnen. Hij herkent spraak, begrijpt de context van de vraag en geeft net als een mens antwoord op zeer complexe vraagstukken. In 2011 won Watson het in Amerika bekende Jeopardy spel, een soort omgekeerde 1 tegen 100, en versloeg met twee vingers in zijn neus de beste twee spelers in de wereld. Erg leuk dat je een spelletje wint maar hoe kun je dit concreet maken in de praktijk?

Zo laten we momenteel IBM Watson bijvoorbeeld als analyse- en diagnosetool voor maag, long en hersen onderzoek meedraaien in de meest gerenommeerde kankerinstituten. Het computersysteem adviseert de arts in real-time over de te volgen analyse, diagnose en behandelingsmethode. Dit op basis van kennis en kunde die in het systeem is ingebracht. Het systeem doorzoekt ongeveer 200 miljoen pagina’s aan ongestructureerde data (best practices, genomics, oncologisch onderzoek, patient informatie, behandelplannen, journals of medicine) creert hypothesen, conclusies en aanbevelingen binnen een aantal seconden. Goede arts die dit hem nadoet.

Hij is inmiddels zo ver dat hij zijn inzichten kan optimaliseren en op basis van een dialoog met de arts vragen kan stellen om een nog nauwkeuriger antwoord te geven. Dit systeem kan real-time alle data zodanig structureren dat het steeds meer leert en daardoor steeds intelligenter wordt.

De deur naar het nieuwe computer tijdperk staat inmiddels open, het tijdperk van cognitieve computersystemen.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *