Lees het volledige artikel in De Tijd

‘Ik zie de stad van morgen als een intelligent ecosysteem. Informatie- en communicatietechnologie laten ons toe de stad in zekere zin te dematerialiseren. In de volgende jaren worden we meer sedentair. Ik kan mijn werf in Taiwan perfect volgen via de webcam. Ik hoef niet zo nodig om de haverklap in een vliegtuig te springen, wat m’n ecologisch balans zou doen ontploffen. Gebouwen worden meer en meer geconnecteerd, waardoor we ons energieverbruik veel beter kunnen monitoren, en dus verminderen. Het surplus aan energie van het ene gebouw kan je perfect doorsluizen naar een ander. Steden worden zo levende metabolismen.’
Vincent Callebaut

Vincent Callebaut (37) werd geboren in La Louvière. Hij studeerde architectuur aan het Institut Victor Horta in Brussel. Na zijn studies trok hij met een beurs naar Parijs, waar hij stage liep en bij verschillende architectenbureaus werkte. Sinds 2009 runt hij in hartje Parijs het bureau Vincent Callebaut Architectures. Hij maakt furore met ‘eco-utopische’ hoogbouw. Voor het Parijse stadsbestuur ontwierp hij net acht futuristische torens. En in de Taiwanese hoofdstad Taipei verrijst zijn eerste ‘groene wolkenkrabber’. Hij won er vorig jaar de International Architecture Award in New York mee.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *