Bron: Delen en lenen met andere consumenten (
Ga naar het origineel artikel van de Consumentenbond voor klikbare links…
Weggeven
Ikgeefweg.nl – app voor het zoeken en aanbieden van gratis tweedehands spullen, landelijke groep en lokale groepen.
Gratisaftehalen.nl – zoeken en aanbieden van gratis tweedehands spullen.
Gratisoptehalen.nl – zoeken en aanbieden van gratis tweedehands spullen.
Ikringloop.com – app voor het zoeken en aanbieden van gratis tweedehands spullen. Consumenten onderling, maar ook gemeenten, kringloopwinkels en inzamelaars doen mee.
Weggeefhoek.nl – zoeken en aanbieden van gratis tweedehands spullen.
Ruilen
Swapit.nl – van alles ruilen. Bedrijven mogen ook meedoen, maar je ziet niet wanneer het een bedrijf is dat iets aanbiedt. Op zich gratis ruilen, maar je mag ergens geld voor vragen. Site is gratis. Je geeft aan wat je hebt en wat je ervoor terug wilt.
Ruilen.nl – van alles ruilen, ook diensten. Gratis. Alleen spullen voor spullen, niet voor geld. Onduidelijk of er ook bedrijven op kunnen bieden.
Letscontact.nl – (van Lets (Local Exchange Trading System)) -ruilsysteem, eigen valuta (‘talent’). Er zijn diverse lokale ruilkringen. Je kunt iets met één persoon ruilen en daarvoor in ruil iets van iemand anders iets terugkrijgen. Je hoeft dus niet perse met één persoon te ruilen, het kan ook in stappen en via de talenten. Werkt met bijeenkomsten. Spullen of diensten/vaardigheden. Kost klein bedrag per jaar en 3 talenten per maand.
Woningruil.nl – huurwoningen ruilen in Nederland. Gratis.
Koopwoning-ruilen.nl – koopwoningen ruilen in Nederland. Kost paar tientjes per match.
Huizenruil.nu – koopwoningen ruilen in Nederland. Kost paar tientjes per match.
Huizenruil.com/homeexchange.com – woningruil voor vakantie. Werkt via lidmaatschap.
Homeforexchange.com – woningruil voor vakantie. Werkt via lidmaatschap.
Holidaylink.com – woningruil voor vakantie of huisoppas. Bestaat al 35 jaar. Werkt via lidmaatschap.
Intervac-homeexchange.com – woningruil voor vakantie. Werkt via lidmaatschap.
Ruilboek.nl – boeken ruilen. Gratis. Je krijgt punt voor aangeboden (en gevraagd) boek en betaalt een punt voor een boek. Ontvanger betaalt verzendkosten.
Ruiljecadeaubon.nl – diverse cadeaubonnen ruilen. Gratis. Registreren om deel te nemen. Letten op de geldigheid van de bon.
Krijgdekleertjes.nl – kinderkleren en speelgoed ruilen per pakket. Kost paar euro per gekregen pakket en werkt daarnaast met ruilpunten. Zelf verzendkosten betalen (als je koopt) of zelf halen/brengen.
Littlegreendress.nl – kledingruil, niet via internet maar via een ruilevenement (ruim een tientje, minstens 3 dingen meenemen) of inhuren voor eigen ruilfestijnen. Modemevrouwtjes.nl – kledingruil, niet via internet maar via een ruilevenement (€15, minimaal 1, maximaal 10 kledingstukken meenemen. Daarnaast accessoires). Het is niet echt ruilen, want je betaalt/ontvangt een (klein) bedrag voor de kleding.
Gratis delen, lenen of helpen
Peerby.nl – gratis spullen lenen van mensen in de buurt. Het programma zoekt het gevraagde artikel voor je. Zie ook onze eerste indruk van Peerby.
Couchsurfing.org – als toerist gratis een bed krijgen of andersom, iets terug geven (maaltijd, kadootje) wordt ‘aanbevolen’.
Oudermatch.nl – oppassers en gastouders, werkt via abonnement. Of andere ouders leren kennen met wie je samen kinderopvang kunt regelen.
Wehelpen.nl – hulp aanbieden en vragen of organiseren binnen een hulpnetwerk.
Zorgvoorelkaar.com – vrijwilligerswerk aanbieden en zoeken.
Konnektid.com – kennis delen/vaardigheden leren, bijvoorbeeld bierbrouwen of solliciteren. Registratie nodig.
Fiksers.com – samen aan een initiatief (evenement, bouwklus etc) werken. Gratis, donatie welkom. Registratie nodig. Geen overzicht van klussen met beschrijvingen, ook niet als je ingelogd bent.
Gavedingendoen.nl – helpt je aan een beter plan door mensen te laten meedenken met je idee. Via bijeenkomsten (avond). Gratis, in een tiental steden. Waarmaakdag.nl – professionals helpen je op weg met een logo, website, profielfoto, zakelijk advies etc. Praktische en concrete dingen. Via bijeenkomsten (dag) die een paar tientjes kosten.
Bookcrossing.com – label in je boek plakken en het dan ‘vrijlaten in het wild’. Daarna inloggen op de site om te zien waar het terecht is gekomen. Je kunt zelf andere ‘vrijgelaten’ boeken lezen.
Crowdroaming.com – je wifi omzetten in een hotspot zodat bijvoorbeeld een toerist een bepaalde hoeveelheid mb kan gebruiken (gratis). Vooralsnog voor in het buitenland. Zal alleen goed werken bij een groot aantal deelnemers.
Van particulieren huren/betaald delen
Deelit.nl – betaald spullen lenen, ook over grotere afstand. Zelf zoeken op basis van het aanbod op de site.
Hurenvanburen.nl – van buurtgenoten huren (huur en borg betalen). Je zoekt zelf (onbeperkte afstand, maar je kunt ook op afstand selecteren). Er zitten ook bedrijven tussen.
Rentfromafriend.nl – producten of diensten (ver)huren. Vergoeding onderling afspreken. Bijna alleen bedrijven. Niet echt huren van een vriend dus. Zoekcategorieën kloppen niet altijd.
Snappcar.nl – auto (ver)huren. Verhuurder bepaalt het bedrag. Deel opbrengsten gaat naar Snappcar (voor verzekering en bemiddeling). Zie onze eerste indruk van Snappcar.
Mywheels.nl – auto (ver)huren. Verhuurder bepaalt het bedrag. Deel opbrengsten gaat naar Mywheels (voor verzekering en bemiddeling). Werkt met borg. Ook paar honderd eigen auto’s.
Toogethr.nl – autoritten vragen en aanbieden via gratis app (donatie welkom). Eventueel vraagt de bestuurder geld. Dat doet hij van te voren, niet onverwacht. Vooral ritjes in binnenland. Er worden ook buitenlandse ritten gevraagd, maar niet zoveel aangeboden.
Samenrijden.nl – autoritten. Je vult in waar je vandaan wilt en krijgt de ritten vanuit die plaats te zien. Door koppeling met social media kun je iemand zoeken die je leuk of interessant lijkt. De aanbieder bepaalt eventueel de prijs. Ook structurele ritten, dus bijvoorbeeld woon-werkverkeer.
Filenetwerken.nl – autoritten, gericht op gezamenlijke interesse of kennis uitwisselen. De aanbieder bepaalt eventueel de prijs. Ook structurele ritten, dus bijvoorbeeld woon-werkverkeer.
Blablacar.nl – een lift zoeken of aanbieden. Je moet voorkeuren aangeven, waaronder hoe spraakzaam je bent door Bla, Blabla of Blablabla te selecteren. Er zijn ervaringsniveaus van de deelnemers en ratings. Organisatie stelt ritprijs voor, maar chauffeur kan dit veranderen. Er is een maximumprijs. Ook optie women only. Zowel nationaal als internationale ritten. Bij het zoeken van een internationale rit oppassen dat de juiste rit wordt gegeven (soms geeft het zoekresultaat een andere vertrek- of aankomstplaats).
Backseatsurfing.com – een lift zoeken of aanbieden, vooral eenmalig. Onduidelijk waar de ratings op gebaseerd zijn.
Hitchhikers.org – lift zoeken of aanbieden. Alleen internationaal. Registreren niet nodig. Geen ratings.
Airbnb.nl – grote internationale site om appartement of kamer te (ver)huren. Verhuurder en huurder betalen deel van de huurprijs aan Airbnb.
Wimdu.nl – appartement of kamer (ver)huren, courtage voor Wimdu zijn onduidelijk
9flats.com – appartement of kamer (ver)huren. Engelstalige site, verhuurder percentage van de huur aan 9flats.
Croqqer.com – klussen doen of vragen in de buurt. Vaak betaald. Of gratis of in ruil voor een andere klus.
Klusup.nl – aanbieden en zoeken van klussen. Als klusser en als zoeker betaal je een percentage van de klusprijs aan Klusup.
Van particulieren kopen
Thuisafgehaald.nl – mensen koken en verkopen dit voor een klein bedrag aan anderen.
Etsy.nl – zelfgemaakte spullen (ver)kopen (ook vintage en knutselspullen).
Tweedehands (ver)kopen
Vraag en aanbod 070 (Facebook) – producten of diensten tegen betaling. Ook in andere plaatsen actief. Vul dan een ander netnummer in. Zitten ook bedrijven tussen.
Marktplaats.nl – producten of diensten tegen betaling. Zitten ook bedrijven tussen.
Op Kringloopwinkels.nl kun je kringloopwinkels vinden.
Overig
Sharenl.nl – vereniging van deelplatforms.
Deeleconomie.nl – informatie over deeleconomie voor consumenten.
Deelauto.org – praktische informatie over autodelen.
Deelauto.nl – praktische informatie over autodelen.
Repaircafe.nl – je gaat met een kapot artikel naar een buurthuis en daar repareer je het, samen met een vrijwilliger die er verstand van heeft. Een (vrijwillige) bijdrage voor onkosten is welkom.
Ruilrestaurant.nl – iedereen neemt ingrediënten mee, de organisatie kookt. Geen vaste locaties en agenda.
Huizenruil als deeleconomie is voor vele mensen al bekend maar u kunt ook uw vakantiehuis te ruil aanbieden voor vakantie of weekendje weg. De website tweedewoningruil richt zich enkel op mensen met een tweede huis. Dat biedt voordelen, zo kunt u de periode wanneer men ruilt vrij afspreken, ook hoeft u geen rekening te houden met het opbergen van uw privéspullen.
Deze website lijkt mij een goede aanvulling voor de steeds grotere groep mensen die in het bezit zijn van een tweede woning