Te lezen op Computable (12/6/2014-

auteur: Arie Timmerman

Hier de intro en het besluit:

Lang geleden, toen het internet nog in kinderschoenen stond, was hardware duur en heette de internetverbinding een inbelverbinding. Er werd zuinig met dure middelen omgegaan zodat een beperkte set servers werd ingericht. Hiermee konden vele eenvoudige werkstations verbinden en zo samenwerking faciliteren. Deze oplossing staat bekend als het client-servermodel. Met de groei van het internet werd ook deze oplossing omarmd en immens populair.

Moderne ontwikkelingen laten dit model niet los. Ook cloud-oplossingen bouwen voort op het principe dat alle informatie op centrale servers wordt opgeslagen en communicatie via centrale punten verloopt. Ook software-as-a-service oplossingen centraliseren online dienstverlening. Logisch vanuit het oogpunt van eenvoud. Minder logisch, gezien recente beveiligingsproblemen bij bijna elke grote internetspeler. Beveiligingsproblemen die juist door centrale opslag en doorvoer van informatie mogelijk zijn geworden.

(…)

Internet: trek die kinderschoenen toch eens uit. Stap over van het client-servermodel naar een peer-to-peer-alternatief. Nu veel internetgiganten te maken hebben gehad met beveiligingsincidenten en nu de macht van diezelfde internetgiganten steeds meer gewantrouwd wordt, is het tijd om het internet langzaam te hervormen. Een nieuwe start naar een veiliger internet.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *