Fragment uit artikel verschenen in Express op 1 mei 2014

Sinds 2008 hebben ruim elf miljoen mensen een kamer gehuurd via AirBnB (dat nu ruim tien miljard dollar waard zou zijn). Tegelijkertijd revolutioneerden transportdiensten als Lyft en Uber de markt in tientallen steden wereldwijd. Doch het beste bewijs dat deze ‘sharing economy’ of deeleconomie definitief is doorgebroken wordt geleverd door overheden, rechtbanken en concurrenten, die er alles aan doen om ze tegen te houden.

Het model is dus verstorend genoeg om regelgevers en grote bedrijven uit hun slaap te doen ontwaken, wat zijn potentieel bewijst. De innovaties van de deeleconomie hebben – zoals in het geval van AirBnB en Uber – gevestigde bedrijven ertoe aangezet bescherming te zoeken bij de overheid. Zo moest de taxidienst Uber alle Brusselse activiteiten stopzetten na een gerechtelijke uitspraak, legde het stedelijk bestuur van Seattle het aantal chauffeurs aan banden en voert de Hotel Association of New York actie voor striktere afdwinging van de regels op appartementenverhuur.

Volgens politici en marktdominante concurrenten zijn firma’s als AirBnB, Uber en Lyft in staat om regels en belastingen te ontwijken die wel van toepassing zijn op conventionele bedrijven en garanderen dat de klant een adequate dienstverlening ontvangt. De reguleringen, standaarden en licenties zijn dan ook absoluut nodig om de consument te beschermen, klinkt het.

(…)

Maar de tijd dat de economie werd gedirigeerd door grote bedrijven waarin we wel vertrouwen moesten hebben is voorbij. Vertrouwen in merken maakt steeds meer plaats voor vertrouwen in mensen en een nieuwe economie, die is gebaseerd op het delen van informatie.

Mensen die hun goederen en/of diensten aanbieden via Uber, Tripadvisor, Airbnb, eBay, Amazon etc. worden uiteindelijk alle beoordeeld op de feedback die elke transactie vergezelt. Dat kan gaan over netheid, veiligheid, snelheid, beleefdheid, prijs/kwaliteit en veel meer. (Hotels of chauffeurs die laag scoren op veiligheid, netheid en service raken veel moeilijker aan nieuwe klanten dan wie hoog scoort op al deze kenmerken).

Die feedback heeft voor potentiële klanten een veel grotere waarde en bruikbaarheid dan eender welke van bovenaf opgelegde regeltjes, die zogezegd de consument willen beschermen, maar meestal enkel de belangen dienen van diegenen die in de oude economie eerste viool speelden.
Nochtans is de deeleconomie één van de grootste (en verrassende) voordelen van het digitale tijdperk en zouden steden de nieuwe firma’s met open armen moeten ontvangen, eerder dan ze te verbieden, besluit het liberale zakenblad. Consumenten kunnen daar uiteindelijk enkel beter bij varen.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *