Robin Fransman over het crisisdiner, HFC en democratisering van geld

overgenomen van Youtube


Robin Fransman (@RF_HFC) praat met Paul Buitink (@paulbuitink) over het Holland Financial Centre (HFC) en waarom het HFC dicht is gegaan. Sowieso stond het HFC voor een strategische herbezinning maar het SNS debacle hielp niet. Ook was het niet makkelijk dat HFC was gestart 6 maanden voordat de financiële crisis startte. Over 2 maanden gaan de deuren dicht.

Robin en Paul bespreken over securitisatie van hypotheken in Nederland en de succesvolle projecten van HFC.

Cryptocurrencies zijn bij HFC nooit aan bod gekomen, ook niet bij hun innovation room. Robin vraagt zich af waar het business model is en of het niet te vroeg is. Paul zegt dat het juist de kracht is om bij innovatie nieuwe markten aan te boren.

Paul en Robin gaan ook in op het interview op RTL-Z waar Robin in participeerde. Robin bedoelt met het hebben van geen dekking bij Bitcoin dat er geen dekking van onderpand/leningen is, zoals bij de euro en dollar. Paul vraagt zich af of het juist niet beter is dat er geen dekking is door leningen en verwijst naar de goudstandaard. Is de crisis niet juist veroorzaakt door het feit dat geld gedekt is door schuld? De heren praten verder over de goudstandaard versus fiatstandaard en economisch groei.
Robin meent dat geld altijd een vorm van schuld is, in welk geldsysteem dan ook, omdat het een claim op toekomstige productie is. Moraliteit van geldsoorten wordt besproken, alsmede democratisering van geld en keuzevrijheid. Ook behandelen ze de verschillende functies van geld. Robin zegt dat geld niet zo zeer als store of value moet worden gezien.

Paul stelt voor dat er eerlijke concurrentie tussen geldsoorten komt en overheden meerdere valuta accepteren. Robin legt uit hoe geldcreatie werkt, maar Paul maakt zich zorgen dat de samenleving hier doorgaans geen kennis van heeft.

Robin vertelt over de vergrijzing in Nederland en hoe waarde vast te houden. Paul probeert Robin te overtuigen van decentrale vertrouwenloze systemen als Bitcoin. Robin denkt dat je in landen als Rusland, Venezuela en Argentinië waarschijnlijk beter af bent met een Krugerrand soms in plaats van overheidsgeld, refererend aan Willem Middelkoop (26:12).

Een mogelijke IMF bail-in, wegstrepen van schuld en een mogelijke oplossing van de kredietcrisis worden ook besproken. Volgens Robin is er voor alle schuld ook vermogen. Robin stelt voor dat Noord-Europese landen vastgoed in Zuidelijke landen krijgt ter compensatie van schuld wegstrepen.

Robin zegt dat het crisisdiner (http://vimeo.com/88595241) nog steeds plaatsvindt, de volgende is in mei. Binnen dat diner is nog nooit over cryptocurrencies gesproken. Paul geeft aan graag bereid te zijn een keer te willen spreken. Paul meent dat er tunnelvisie is bij het crisisdiner omdat schuldvrijgeld niet wordt besproken, zoals Klaas van Egmond bijvoorbeeld voorstelt.

Paul wil de macht van banken beperken en een democratisering van geld zien.

Dit interview was opgenomen op 14 maart 2014.
Categorie

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *