Uittreksel uit een uitgebreid artikel (5pagina’s), verschenen op 6 maart op Computerworld
Nu de vuurwerkdampen van Facebooks tienjarige bestaan zijn opgetrokken, is het tijd om deze sociale netwerkreus de rug toe te keren. Tijd om je online sociale leven in eigen handen te nemen.
Toegenomen reclames, onduidelijke gebruikers- en privacyvoorwaarden, de verhalen over het afluisteren van de NSA en natuurlijk het feit dat je schoonmoeder sinds kort op Facebook zit, zijn allemaal voldoende redenen om het blauwe gevaarte de rug toe te keren.
Natuurlijk zijn er voldoende commerciële alternatieven, maar de meeste hebben gelijksoortige problemen. Uitzonderingen zijn de open source-alternatieven, die niet alleen privacy hoog in hun vaandel hebben staan, maar met behulp van encryptie ook veiligheid en eigendom van jouw gegevens garanderen.
We lichten er vijf veelbelovende uit:
Diaspora
Friendica
Red Matrix
Libertree
Lorea
Alle hier beschreven sociale netwerken zijn decentraal van opzet: zo’n netwerk is niet op één locatie gesitueerd, maar bestaat uit een groep kleinere sociale netwerken die samen één geheel vormen. Iedereen die daar behoefte aan heeft, kan de software op zijn webserver zetten en zo zichzelf of meerdere mensen toegang geven.
Het aantal gebruikers op zulke servers verschilt naargelang het type sociale netwerk of de capaciteit van de server. Communicatie tussen de servers vind overal vrijwel onmiddellijk plaats, zodat het niet zal moeten uitmaken waar iemand zich bevindt. Net als bij e-mail.
Door de decentrale natuur van de hier beschreven sociale netwerken is de populariteit lastig tot helemaal niet te meten. Sommige netwerken proberen het wel te tellen, maar die statistieken zijn niet betrouwbaar. Om ons toch een algemene indruk van de populariteit te geven, hebben we gekeken naar de hoeveelheid openbare berichten en discussies. De daadwerkelijke populariteit kan anders zijn naarmate er meer verborgen activiteiten zijn.
(…)