fragment uit artikel gepubliceerd op 16 juni op nutech.nl

De bitcoin is mogelijk onveilig geworden omdat een krachtig computernetwerk goed is voor meer dan 50 procent van alle rekenkracht die de virtuele valuta in de lucht houdt.

Dat stellen onderzoekers zondagnacht tegenover Ars Technica.

Bitcoin is een gedecentraliseerde valuta, waarbij transacties worden bijgehouden door computers die speciale software draaien. In ruil hiervoor krijgen deze computers, zogenoemde ‘miners’, af en toe nieuwe bitcoins toegewezen. Het minen van bitcoin kan daardoor lucratief zijn.

Omdat transacties door een groot netwerk van computers worden verwerkt en gecontroleerd, kunnen deze niet of nauwelijks worden verstoord. Als de meerderheid van het bitcoin-netwerk ‘eerlijk’ transacties verwerkt, zullen deze worden geaccepteerd.

Afgelopen donderdag wist het netwerk GHash maar liefst 51 procent van alle rekenkracht achter het bitcoin-netwerk te leveren. Daardoor was de munt even niet zo gedecentraliseerd als normaal en had het netwerk de mogelijkheid om voorheen onmogelijke acties uit te voeren.

Met meer dan 50 procent van de rekenkracht zou het bijvoorbeeld mogelijk kunnen zijn om één bitcoin twee maal uit te geven of om andere transacties te blokkeren. Bovendien zou een aanval kunnen worden uitgevoerd op het hele bitcoin-netwerk zelf.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *