HOE CONSTRUCTIEF WORDEN MET DE COMMONS EN VERSLAVING

gepubliceerd op zeronaut.be

Het rookverbod en de vage middernacht-grens” stelde de vraag waarom we het toelaten dat onze commons vernield worden en “verslaafd aan commons” verwees naar –verslaving- als mogelijke verklaring waarom we niet constructief omgaan met de commons. Deze blogpost zal kijken naar wat de oorzaken zijn van verslaving en hoe constructief te worden met destructief gedrag.

Hieronder enkele highlights::

“Mens en planeet vormen één groot geheel, maar we ervaren het vaak als gescheiden en bouwen vaak geen harmonische relaties met onze medemens. We zien de planeet en onze omgeving enkel als wat het kan doen voor ons . En zo vinden we ons doel om voor elkaar te zorgen niet.”

“…egoïstische chemicaliën helpen ons te presteren, maar kunnen gemakkelijk uit de hand lopen. De sociale chemicaliën brengen ons in staat om voor elkaar te zorgen, maar ze zijn moeilijker om op te bouwen. En als we te lang onder stres staan worden we vatbaar voor verslavingen.”

“Als sociologen individueel gedrag clusteren verkrijgen ze sociale praktijk. Individueel gedrag is dan enkel een oppervlakkig fenomeen van culturele waarden. Vaak worden deze waarden beïnvloed door marketing. Neem bijvoorbeeld het nemen van een douche. Dit gaat nu minder om de activiteit van het verwijderen van vuil en meer om plezier van opfrissen. Marketing rond gesofistikeerde douches en verfrissende douche gels cultiveren deze nieuwe betekenis. Als de bedrijfswereld de richting van onze welvaart wil veranderen, dan moeten we toelaten af te vragen wat voor activiteiten, waarden en gevoelens we in ons werk verwerken?

Drukte verheerlijken

We zouden kunnen zeggen dat we op individueel niveau een balans moeten vinden tussen de egoïstische en sociale chemische stoffen. Als we de egoïstische stoffen laten domineren worden we destructieve verslaafden, als we de sociale stoffen laten domineren krijgen we weinig voor elkaar. Het verheerlijken van het druk hebben helpt ons niet vooruitgang te boeken. Op een sociaal niveau zullen we een balans moeten vinden tussen intrinsieke en extrinsieke waarden. Intrinsieke waarden geven ons ethische bezorgdheid, extrinsieke waarden hechten belang aan succes en status. Het is een moeilijke balans waar integriteit en zelfwaardigheid kunnen botsen.”

Presentatie van Simon Sinek, antropoloog en bekend voor zijn TEDx talk. Hijlegt uit hoe ons gedrag gestuurd wordt door chemische stoffen in on onze lichamen.

Simon Sinek: Why Leaders Eat Last from 99U on Vimeo.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *