door Rutger Middendorp, 13-06-2014 in bright.nl

De belangrijkste elektrische automaker gaat open source.

Een paar dagen geleden ging het nieuws al rond: Tesla zou de technologie van haar superchargers vrijgeven onder bepaalde voorwaarden.

Gisteren ging Tesla nog een stapje verder: alle patenten die ze aangevraagd hebben mogen gebruikt worden door andere automakers. Als dat maar met goede bedoelingen gebeurt. Wat “goede bedoelingen” juridisch inhouden is voorlopig nog onduidelijk.

De reden achter de nieuwe strategie is eenvoudig. De technologie van Tesla wordt te weinig gekopieerd. Minder dan 1% van alle verkochte auto’s bestaat op dit moment uit elektrische wagens. Per jaar worden er 100 miljoen nieuwe auto’s gebouwd en het is onmogelijk voor Tesla om snel genoeg elektrische auto’s te bouwen om de CO2 crisis tegen te gaan. De markt is dus potentieel wel enorm. De competitie voor Tesla is op dit moment niet de kleine hoeveelheid elektrische auto’s van andere merken, maar de enorme hoeveelheid brandstof aangedreven auto’s die elk jaar verkocht worden.

Die trend kan alleen gekeerd worden als andere automakers ook in rap tempo betere elektrische auto’s gaan maken met een groter bereik.

In de woorden van Musk: “Je wordt geen belangrijke speler in de technologie door op een grote berg patenten te gaan zitten. Die patenten garanderen slechts minimale bescherming tegen de competitie. Je wordt een leider door de meest getalenteerde mensen aan te trekken en te motiveren. Wij denken daarom dan ook dat een open source aanpak onze positie eerder versterkt dan verzwakt.”

Een snel rondje op het web laat 249 patenten zien. Daar zit klein Apple-vs.-Samsung pestmateriaal tussen: “dorpel uit één stuk” en “trechtervormige laadopening”. Maar wie bedenkt dat Tesla de enige automaker is die een bereik van meer dan 350 kilometer op 1 acculading voor elkaar gekregen heeft, begrijpt dat patenten als “Reactie op lage spanning elektrolyse in een batterij” en “Thermische barrière in accupakket” en al die andere patenten gezamenlijk een doorbraak kunnen betekenen voor auto’s van andere fabrikanten. Stel je de BMW i8 tweede generatie voor met een bereik van 800 kilometer.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *