Facebook is geen vrienden- of contentplatform, het is een advertentieplatform

Fragment uit artikel Social Media Marketing, verschenen op 10 oktober 2013 op marketingfacts.nl

Cijfers Facebook

Dat de mobiele applicatie steeds belangrijker wordt, dat wisten we al. 75% van de wereldbevolking beschikt over een mobiel (in 2016 is dat voor 45% een smartphone) en Facebook wordt iedere dag door 2.500 verschillende typen apparaten geopend.

  • Nederland telt nu bijna 8 miljoen Facebook-accounts.
  • 65% van de internetgebruikers, ouder dan 13 jaar, heeft een account.
  • Hiervan zijn 6 miljoen Nederlanders per dag op Facebook te vinden, wat overeenkomt met dagelijks het dubbele aantal kijkers van ‘Boer Zoekt Vrouw’ of ‘The Voice of Holland’.
  • Daarvan gebruikt 4,6 miljoen een mobiele applicatie.
  • 7,8 miljoen bezoekers komen maandelijks terug.
  • Daarvan doen 6,1 miljoen mensen dit via een mobiele applicatie.
  • Gemiddeld checken mensen 14 keer per dag Facebook.
  • En we spenderen 11 uur per maand gemiddeld op Facebook.
  • 27% van al het mobiele internetgebruik wordt doorgebracht op Facebook en Instagram.
  • Volgens Amerikaans onderzoek is een Facebook-fan 173 US dollar waard.

Over Facebook-advertenties

Adverteren is de belangrijkste inkomstenbron van Facebook. Je hoort mensen wel eens zeggen dat Facebook niet gratis is. Uiteindelijk klopt dat voor bedrijven zeker ook wel. Zonder adverteren is je bereik zó laag (12 -16 procent), dat je er niet onderuitkomt als je iets van een goede fanbase wilt opbouwen. Er zijn veel verschillende manieren van adverteren en het is heel belangrijk op welke plek op Facebook je je advertentie plaatst. De mobiel wordt steeds belangrijker, vooral omdat steeds meer mensen hierop Facebook openen.

Mobiele advertenties

Was de omzet voor mobiele applicaties vorig jaar nog nul procent, dit jaar is deze omzet dankzij de nieuwe vormen van adverteren maar liefst 40 procent voor Facebook. Advertenties in de tijdlijn komen sinds vorig jaar ook op de mobiel naar voren (gesponsorde verslagen), vandaar deze stijging.  Van alle content in je tijdlijn is maar liefst 5 procent al in advertentievorm. Gelukkig heb je dit vaak zelf niet door, het zijn posts waarop je vrienden reageren en het woordje “sponsored” valt over het algemeen niet op. Overigens vind ik het de meest aangename manier van adverteren. Als je dan toch fans wilt trekken (10 procent van alle bezoekers belandt uiteindelijk maar op je pagina), dan vind ik dit de minst agressieve en beste manier. Creativiteit en relevantie zijn uiteraard van belang.

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *