(foto: Jean Lievens, met dank aan Zeitgeist Belgium)

Op deze studie- en netwerkdag bieden we studenten en iedereen uit het werkveld een boeiend programma aan:
8 profielen van digitale inclusie – voormiddag, 9u30-12u
Stof tot nadenken voor de ontwikkeling en promotie van digitale dienstverlening.

Ilse Mariën is als onderzoekster aan de slag bij iMinds, een onderzoekscentrum verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en actief op het gebied van digitale media en e-inclusie. Ilse Mariën onderzocht de invloed van het opleidingsniveau, sociaal netwerk, toegang tot computers en internet, computer vaardigheden… op de deelname aan de digitale wereld.
Op basis van haar onder zoek kwam ze tot 8 profielen van digitale inclusie. Deze profielen bieden een rijke bron aan informatie voor het ontwikkelen en bijsturen van e-inclusie initiatieven en het e -inclusie beleid. Ook voor het ontwikkelen en promoten van digitale dienstverlening bieden deze profielen belangrijke inzichten. Deze voormiddag is opgevat als een interactieve workshop. Ilse vertaalt haar opgedane kennis naar aanbevelingen voor lokale projecten en het lokale beleid. Daarnaast kijkt ze uit naar de input vanuit de praktijkervaringen van de aanwezigen.

Digitale peer-to-peer economie
Digitaal voor elkaar

Fenomenen als Uber, AirBNB en Bitcoin zijn niet meer weg te denken uit het nieuws. Via digitale middelen leveren we rechtstreeks diensten aan elkaar, zonder tussenpersoon. Er is enkel een machine met een stuk software die ergens in de wereld zonder commentaar de verbindingen legt die we nodig hebben. We omschrijven dit als digitale peer-to-peer economie. Mensen, organisaties en bedrijven vinden elkaar rechtstreeks in hun dienstverlening en maken dingen voor elkaar mogelijk die vroeger zonder een groot bureaucratisch
apparaat onmogelijk waren. Dat houdt vele beloftes in maar ook grote risico’s.
Enkele interessante sprekers en video’s lichten dit ruimere thema toe. Vervolgens demonstreren we lokale initiatieven rond delen, werken en leren. Daarna volgt een open debat waarin we het thema en de projecten bespreken en analyseren.

Het programma voor de namiddag ziet er als volgt uit:

– P2P: kadering in een economische context – Thomas Rooselaer – Researcher, consultan
– Freecycling: afval als grondstof en bindmiddel – Steven Vanden Broucke & Jaron Fontaine – Claimd
– Gedeelde mobiliteit – Angelo Meuleman – Taxistop
– OWAES: een oase voor talent – Geert Hofman – Howest, OWAES
– mokka.coop : gemeenschapsvorming op het web en in het echte leven – Geert De Vuyst mokka.coop
– Geld in een P2P perspectief – Hans Luyten – Maker
– P2P als prototype van een nieuwe productiewijze en een toekomstige economie – Jean Lievens – P2P Foundation
– Slotdebat: Digitale P2P economie: illusie, toekomst of dreiging?

Programma:
9u–9u30: ontvangst met koffie
9u30–12u.: digitale inclusie, Ilse Mariën
12u–13u30.: netwerkmoment met broodjeslunch
13u30–16u30: digitale peer-to-peer economie

Prijs – Extra Info: volledige dag: € 10 (incl. broodjeslunch) | studenten gratis voormiddag: € 10 (incl. broodjeslunch) | studenten gratis namiddag: € 5 | studenten gratis

Reservatie: Reserveren is verplicht

Reserveren – Extra Info: 1777 (gratis nummer) of via de website

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *