overgenomen persbericht van True Price (17 februari 2015)

Achmea en True Price maken impact deeleconomie zichtbaar (for the English version, click here)

De online deelplatforms Peerby, Thuisafgehaald, SnappCar en Croqqer hebben in Nederland samen al meer dan honderdduizend huur-, leen- of deelovereenkomsten tot stand gebracht. Om te meten welke maatschappelijke impact de deelplatforms écht creëren voor klanten en de maatschappij, heeft Achmea samen met True Price en de platforms gekeken naar hun maatschappelijke impact. De studie laat zien dat de vier onderzochte deelinitiatieven samen in 2014 een maatschappelijke impact van 4 miljoen euro creëerden, die hoofdzakelijk bestaat uit meer en betere sociale relaties. Ook laat het onderzoek zien dat iedere transactie ten minste 15 euro oplevert aan sociale waarde.

Online deelplatforms spelen in op de vraag naar het delen van producten of diensten, zoals een auto of gereedschap. Vaak vindt een deelovereenkomst plaats tussen mensen die dichtbij elkaar wonen en leren mensen elkaar kennen. Dat kan zijn tijdens een ontmoeting bij de parkeerplaats voor de overhandiging van de autosleutels, of bij een regelmatige ontmoeting in een keuken voor de overhandiging van eten. Uit het onderzoek blijkt dat het onderlinge contact dat door het delen tot stand komt, bijdraagt aan het vertrouwen tussen mensen én het welzijn en de gezondheid van mensen. Daarnaast kan het delen effect hebben op de ervaren autonomie van mensen. Mensen die geïsoleerd zijn, kunnen op een betekenisvolle wijze met anderen in contact komen. In welke mate het bijdraagt is afhankelijk van de frequentie, en kwaliteit van het contact.

Dit onderzoek maakt duidelijk dat de deeleconomie naast financiële waarde ook belangrijke maatschappelijke waarde oplevert. Ook maakt het zichtbaar dat de deeleconomie in potentie een grote bijdrage kan leveren aan de maatschappij, wanneer de schaal van deze initiatieven verder toeneemt in de toekomst.

Het onderzoek is gebaseerd op de nieuwste principes van True Price om impact te meten, die zijn opgeschreven in het document ‘Principles on Methods for impact Measurement and Valuation’. Als waarderingsmethode is de Life Satisfaction Approach toegepast.

15 euro impact per transactie

De resultaten van de meting laten zien dat de vier deelplatforms een geschatte sociale waarde van 4 miljoen euro hebben gecreëerd over 2014. Ook laat het zien dat iedere transactie gemiddeld ten minste 15 euro heeft gecreëerd aan sociale waarde. De deelinitiatieven scheppen voornamelijk sociale waarde door het tot stand brengen van hogere kwaliteit en kwantiteit van sociaal contact. Bovendien blijkt dat de deelinitiatieven over het algemeen meer maatschappelijke waarde creëren voor de aanbieder dan voor de vrager.

Voor media vragen neem contact op met True Price – Michel Scholte via [email protected] of Achmea – Bert Rensen via [email protected]

Voor meer informatie kunt u ook kijken naar deze Q&A.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *