Utopia Time for Change! Met Jan Rotmans en Thomas Rau

http://youtu.be/aSJA9U-xS-0

Gepubliceerd op 30 okt. 2014
www.utopiavandaag.nl

Bij de Utopia Academie gaan de inwoners van Utopia elke maand op zoek naar deen ideale samenleving. We gaan op deze avond onderzoeken waarom we moeten veranderen om een ideale samenleving te bereiken. Zowel in de samenleving om ons heen is verandering nodig, als in onself. De crises in onze huidige wereld zijn een teken van deze verandering.

Een duur woord voor verandering is transitie. Hoogleraar transitiekunde en activist Jan Rotmans strijdt voor een duurzame wereld, en schreef daar een boek over: ‘in het oog van de orkaan’

Onze samenleving bevindt zich op een kantelpunt. Op zo’n moment is de maat­schappij instabiel en kwetsbaar voor versto­rin­gen, maar wordt de deur voor radicale verande­ringen geopend. Een maat­schap­pelijk systeem geeft op een kantelpunt zelf signalen af, maar die worden lang niet door iedereen herkend. Dit is vergelijkbaar met het oog van de orkaan: in het oog is het windstil en on­be­wolkt, buiten het oog raast de storm. Af­han­kelijk van waar je staat, ervaar je de stilte of de storm. Veel mensen zien de storm die door de samenleving raast nog niet en staan als het ware in het oog van de orkaan. Het is een kwestie van tijd voordat ze het gaan in­zien en ervaren.

Onze tweede spreker Thomas Rau is een voorbeeld van de transitie in de maatschappij die Jan ziet. Thomas noemt zichzelf een terrorist, een vreedzame weliswaar, maar een die morrelt aan onze gangbare wijze van met de wereld omgaan. Het zuinig omgaan met, en hergebruiken van grondstoffen vormt de spil van zijn visie, die hij uitbouwt tot heuse werkelijkheden met zijn architectenbureau RAU. Hij zegt: “Draai je perspectief en je creeërt nieuwe inzichten.” Een heuse verandering in ons denken moet er plaatsvinden!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *