Uittreksel – Het volledige artikel gepubliceerd op 17/12/2014 op Down to Earth, het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

De opkomst van de deeleconomie betekent niet per se dat we groener gaan leven en socialer met elkaar omgaan, zegt MVO-expert Lars Moratis. Critici noemen het terecht een innovatie van het kapitalisme.

(…)

“Vroeger leende je nog wel eens de auto van je buurman, nu moet je er voor betalen”
Dat klinkt mooi en als het inderdaad ertoe leidt dat we onze huizen, auto’s, gereedschappen, maaltijden en de zorg met elkaar gaan delen, dan is dat ook mooi. Maar je ziet nu ook het omgekeerde gebeuren en juist marktnormen hun intrede doen in de sharing space: vroeger leende je nog wel eens de auto van je buurman, nu moet je er voor betalen.”

“De corporate stories van Airbnb en Uber staan bol van de retoriek over gemeenschapszin, idealen en duurzaamheid. Uit onderzoek bij de Amerikaanse autodeelsite Zippcar blijkt bijvoorbeeld dat autodelers duurzaamheidsargumenten nauwelijks een rol spelen. Ze hechten vooral aan autonomie en vrijheid, aan gemak en materiële waarde. De deelauto is voor hen een kostenefficiënte oplossing. Het gaat hen niet om gemeenschapsgevoel, maar in eerste instantie om markttransacties gebaseerd op prijs en beschikbaarheid.

Daarbij is Airbnb al meer waard dan een aantal gerespecteerde hotelketens en bestaat ongeveer de helft van haar deelnemers uit commerciële verhuurders die gewoon geld verdienen aan de verhuur van kamers. Taxidienst Uber is inmiddels 30 miljard euro waard en dit wordt wekelijks meer. Ziehier de volgende zeepbel….. Critici zeggen daarom terecht dat deze deeleconomie evengoed kan worden gezien als een innovatie van het kapitalisme dat tegen zijn grenzen aanloopt en nieuwe productiemethoden en afzetmarkten zoekt.”

(…)

“3D-printers maken het mogelijk om zelf te produceren. Die zijn nog prijzig, maar je kunt je voorstellen dat bedrijven die beschikbaar stellen of dat je deze met een groep mensen of via een coöperatie aanschaft. Dan bezit je gezamenlijk de productiemiddelen.”

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *