Fragmenten uit een artikel, gepubliceerd op17 oktober op Nu.nl

(…)

Intussen is Amsterdam wel de eerste stad ter wereld die Airbnb gelegaliseerd heeft. De verhuurder is daarbij wel aan regels gebonden. Iedereen mag zijn huis verhuren, zolang dat maar maximaal twee maanden per jaar gebeurt en er toestemming is van de huiseigenaar of de Vereniging van Eigenaren.

Tegenstanders wijzen op oneerlijke concurrentie: particulieren die via platforms als Airbnb hun woning als vakantieverblijf aanbieden, hebben met veel minder regeltjes en kosten te maken dan hotels.

Dat geldt ook voor UberPop, dat Amsterdam sinds afgelopen zomer gebruikt als proeftuin, ondanks een verbod op de dienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Chauffeurs die toch via de app mensen vervoeren, riskeren dan ook een boete en een strafblad.

(…)

De Utrechtse Hoogleraar Innovatie Koen Frenken onderschrijft de mening van Andela. “Uber valt niet onder de definitie van de deeleconomie, waarin sprake is van het delen van onbenutte capaciteit. Iemand vervoert op afroep iemand anders van a naar b, dus het is geen liftdienst, zoals BlaBlaCar.”

Illegaal hotel
Airbnb behoort volgens Frenken dan weer wel tot de deeleconomie, “maar niet als je continu je huis onderverhuurt. Dan run je gewoon een illegaal hotel.”
Er is vaker sprake van een hellend vlak. “Kijk naar Thuisafgehaald.nl. Als je een maaltijd over hebt en die via internet aanbiedt, is dat onbenutte capaciteit. Als je echter twintig maaltijden staat te koken, speel je restaurantje.”
De overheid aarzelt nog met het opleggen van regelgeving. “Kamerleden willen wel graag innovatie”, denkt Frenken, “maar er zitten veel haken en ogen aan regels.”

(…)
Per saldo pakt de deeleconomie positief uit, denkt Frenken. “Autodelen levert mogelijk een grote milieuwinst op, vooral doordat een deel van de autoproductie hierdoor wegvalt. Ook is er een sociaal aspect, mensen ontmoeten eerder vreemden, komen uit een sociaal isolement.”

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *