Michael Bohmeyers: 1.000 euro per maand om écht uw goesting te doen

Fragment uit artikel verschenen op 15/08/2014 op de website van De Morgen

Geen bazen, geen vaste uren, geen vervelende opdrachten: duizend euro per maand kan u van andere internauten krijgen. Zomaar. Enkel en alleen om uw eigen ding te doen, wat dat ook moge wezen. De Duitse bedenker van het project Mein Grundeinkommen (‘mijn basisinkomen’), Michael Bohmeyer, heeft intussen al voldoende centen gecrowdsourcet om twee mensen een jaar lang zo’n basisinkomen te geven.

(…)

“Ongelooflijk potentieel”
Eén van de belangrijkste projecten waar hij zich nu op stort, is precies ‘Mein Grundeinkommen’. Het principe is eenvoudig: de website haalt via crowdsourcing – giften dus – geld op om mensen die zich daarvoor kandidaat gesteld hebben op z’n minst een jaar lang te voorzien van 1.000 euro per maand. Met succes overigens. Op dit eigenste moment heeft Bohmeyer bijna genoeg geld om twee mensen een jaar lang aan zo’n basisinkomen te helpen. Nu nog de juiste kandidaten aanduiden.

Zonder zijn persoonlijke ervaring te willen projecteren op ander mensen, zegt hij ervan overtuigd te zijn dat “iedereen een ongelooflijk potentieel heeft dat getriggerd zou kunnen worden door zich geen zorgen meer te hoeven maken over z’n inkomen”. “Begrijp me niet verkeerd”, zo klinkt het nog tegenover Vice. “Ik vind geld verdienen prachtig. Werken en ervoor betaald worden, dat is schitterend. Maar niet als dat werken enkel als doel heeft geld te verdienen. De oeverloze debatten over die kwestie begonnen me de keel uit te hangen. Dus dacht ik: laten we dit gewoon proberen en eens kijken wat er gebeurt, in plaats van op politici te wachten.”

(…)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *