overgenomen uit FUNX

Overheden en bedrijven spioneren erop los, maar wie biedt ze jouw sleutel? Google en Facebook weten ook heel veel van ons, omdat we die informatie vaak (on)bewust zelf geven. Vandaar de CritiX-stelling: “Internetbedrijven mogen alles van me weten, zolang hun diensten maar gratis blijven.” 89% is het daarmee oneens!

Hans de Zwart van Bits of Freedom is tegen de stelling en doet er alles aan om te voorkomen dat internetbedrijven alles van hem te weten komen. “Het probleem is dat je een soort controle uit handen geeft. Je zult steeds vaker merken dat Facebook en Google jouw (koop)gedrag proberen te beïnvloeden.” Het blijft volgens Hans niet alleen beperkt tot kopen: “Google bepaalt tegenwoordig ook met Google Maps hoe jij naar het station loopt.”

“Je webbrowser weet evenveel van je als je advocaat, dokter en je psycholoog bij elkaar. Hoe zou je het vinden als die drie alles over jou aan anderen geven?” Als het aan Dirk Poot, landelijk lijsttrekker van de Piratenpartij ligt, dan gaan we de lekken in de wetgeving zo snel mogelijk repareren: “Alles wat normaal is, moet ook weer normaal worden voor de wet.”

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *