gepubliceerd op 20 juni 2014 in Management Team

Highlights:

“Uit ons onderzoek blijkt dat een bonus niet prestatieverhogend werkt. Net zo min we overigens konden aantonen dat bonussen een tegengesteld effect hebben. Bonussen moet je op een andere manier geven, want als er iets is gebleken de afgelopen twintig jaar is dat bonussen de oorzaak zijn van de financiële schandalen. Een veel eerlijker manier van variabele betaling is winstdeling. Dus dat je begin 2014 bekijkt hoeveel winst er in 2013 is gemaakt en die evenredig verdeelt in het bedrijf. Op die manier mijd je mensen die alleen maar dingen doen om hun bonus te halen, zonder daarbij na te denken over andere onderdelen in het bedrijf. Laten we wel wezen, mensen die weggaan voor het geld, ben je natuurlijk sowieso liever kwijt dan rijk. Dat zijn namelijk excentriek gemotiveerde mensen en je wilt juist intrinsiek gemotiveerde mensen.’”

“Een fundamentele vraag die je kunt stellen is dus of je als bedrijf überhaupt op zoek moet naar mensen die de hoogte van het salaris leidend vinden. ‘Promotie en ontwikkelingsmogelijkheden van individuen zijn over het algemeen veel belangrijker,’ zegt Arnoud Boot, hoogleraar Ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Maar wat dat betreft is er een fundamentele gedragsverandering nodig. In het zogeheten transactiegeoriënteerde bankieren, zoals het verzorgen en financieren van fusies, willen individuen in New York en Londen allemaal een piece of the action. Een hele grote groep is op zoek naar dergelijke transacties, die alleen de korte termijn dienen. Die groep geeft daardoor heel weinig om het bedrijf zelf.’”

“De kredietcrisis heeft laten zien dat veel topsalarissen helemaal niet waren gebaseerd op objectief meetbare verdiensten en louter marktconform waren. De Wall Street Journal schreef dat er een soort vakbond van topmensen is ontstaan die elkaar de bal toespelen. ‘Er is een soort managerial capitalism ontstaan, waarin het management vooral goed voor zichzelf zorgt,’ zegt Boot. ‘Vergeet bovendien de rol van beloningsbureaus als Towers Watson en Hay Group niet. Zij adviseren bestuurders door ondernemingen met elkaar te vergelijken. Hun advies komt erop neer dat iedereen in de hoogste regionen moet zitten. Maar dat kan niet, want zo creëer je elk jaar een verdere stijging van de salarissen. Maar alle bedrijven doen er aan mee, die doen als het ware haasje over. De bureaus legitimeren op deze manier de beloningsspiraal en de commissarissen zien zich gedekt.’”

(cartoon lbc-nvk.acv)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *