Overgenomen uit De Groene Amsterdammer

Teaser – Volledige tekst enkel voor abonnees van De Groene

Hoe veroveren we het internet terug? De eerste stap: de cloud niet zien als iets abstracts, maar als iets persoonlijks, heel dichtbij. De cloud begint waar jouw vingertoppen eindigen en het toetsenbord begint.

door Joost de Vries
DE GESCHIEDSCHRIJVING van het internet heeft in ieder geval een heldere spanningsboog voltooid, een ‘er was eens’-sprookje met een duister einde. Lang, lang geleden, op een plek hier ver, ver vandaan, was er een groep alternatievelingen die droomde van een betere wereld. Die alternatievelingen in de San Francisco Bay Area hadden geen gezamenlijk project, deelden geen manifest, hadden geen overkoepelende visie wat een computer moest zijn, maar deelden wel een bepaald wereldbeeld. Het was een anti-hobbesiaanse manier van denken, die de centrale overheid en andere instituties zag als obstakels – die je via cyberspace perfect zou kunnen omzeilen. Autarkie was essentieel: ‘Ask not what your country can do for you. Do it yourself.’

San Francisco in de late jaren zestig en zeventig was een ankerplaats, al werd er in de werkelijkheid ook vanuit een hoop andere plaatsen gewerkt, maar mensen als Apple-oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak liepen daar toen rond, net als Douglas Engelbart, de uitvinder van de muis, Lee Felsenstein, ontwerper van de eerste draagbare computer, Howard Rheingold, de grondlegger van virtual communities, Kevin Kelly en Chris Anderson, die later het tijdschrift Wired zouden oprichten. Wat ze deelden was een gemeenschapswens, die ervan uitging dat mensen fundamenteel goedaardige wezens zijn, sociaal, rationeel en van nature geneigd om coöperatief te leven. Het internationale netwerk van computers moest gaan uitgroeien tot de antithese van de Koude Oorlog; computers konden mensen verbinden, bij elkaar brengen en zo voor harmonie zorgen.

Dat ideaal van de gebruiker die het zelf doet werd lang volgehouden. Aan het begin van deze eeuw, bij de opkomst van het ‘web 2.0’, het web van de participerende, content leverende gebruikers, schreef Wired dat ‘engelen vanuit de hemel straks geen beter zicht op de mensheid hebben’ dan wij zo meteen via internet op onszelf. Weer een paar jaar later riep Time Magazine ‘You’, de gebruiker die het internet van YouTube en Wikipedia mogelijk maakte, uit tot Persoon van het Jaar. En weer een paar jaar later riep Time Magazine Facebook-oprichter Mark Zuckerberg uit tot Persoon van het Jaar, met zijn ‘humanistische manier’ van mensen bij elkaar brengen. Dat was een internet van vrienden, van gemeenschappen, van ondernemers. Wat voelt dat als lang geleden.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *