Fragment uit Motherboard 28 mei 2014

De Federal Trade Commission (FTC) heeft een onderzoek gepubliceerd naar negen grote Amerikaanse databrokers, bedrijven die hun geld verdienen aan het (veelal zonder je toestemming) grootschalig verzamelen en verkopen van persoonlijke data. Dit soort bedrijven blijven vaak grotendeels onder de radar – er zijn veel mensen die nog nooit van het woord databroker hebben gehoord, en de negen namen zullen veel lezers niets zeggen: Acxiom, Corelogic, Datalogix, eBureau, ID Analytics, Intelius, PeekYou, Rapleaf, en Recorded Future. Maar onderling hebben ze een gigantische poel aan data verzameld, waarvan de schaal en impact nu enigszins in kaart is gebracht door de FTC.

Het rapport bevat een lijst met categorieën aan gegevens. De lijst is gigantisch – acht pagina’s – en bevat de meest bizarre informatie. Dit is een Amerikaans onderzoek naar Amerikaanse bedrijven, dus er zitten veel gegevens bij die voor ons bizar lijken maar die waarschijnlijk specifiek voor de Amerikaanse markt of veiligheid zullen worden gebruikt. Zoals of je Spaans spreekt of dat je Elvis-poppetjes verzamelt. Maar het was al eerder bekend dat deze Amerikaanse bedrijven ook internationaal gegevens verzamelen en verkopen, en het gerucht ging zelfs dat de Nederlandse politie af en toe data bij ze koopt over mensen waarvan ze niet zoveel weten.

Een groot deel van de gegevens zijn dingen die in een moderne vrije rechtstaat niet makkelijk automatisch achterhaalbaar zouden moeten zijn voor een overheid. Religie (vraag me niet hoe ze dat van iedereen achterhalen), politieke overtuiging, hoeveel je medische aandoeningen googlet, hoeveel je op Twitter en Facebook zit en of je veel bij Walmart dingen koopt.

Misschien lijkt het onschuldig, maar stel je voor dat er over tien jaar een felle anti-linkse (of anti-rechtse, of anti-moslim, anti-christelijke, whatever) regering in het zadel zit die haar tegenstanders van de straat wil vegen en in kampen wil stoppen. Het lijkt me niet best dat die data dan kant en klaar (in ruil voor een fiks bedrag) voor ze klaar ligt. Maar helaas, het lijkt wel zo te zijn.

Lees hier wat ze van je weten

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *