Overgenomen van IKPOB
Tijdens de Netwerk- en Inspiratiebijeenkomst van maandag 19 mei is er vanuit OuiShare een workshop gegeven “Publieke waarden en de energieke samenleving: Dynamiek en kracht van Communities. Deze workshop werd geleid door Amanda Jansen, verbinder Nederland voor OuiShare, met het oog gericht op de verbinding van de ambtenaar met communities.

OuiShare is een denktank met de missie om burgers, publieke instellingen en bedrijven in staat te stellen om een gezamenlijke economie te creëren. Een economie gebaseerd op uitwisseling, samenwerking en openheid, vertrouwend op horizontale netwerken en communities. De werkzaamheden van OuiShare bestaan uit, het opbouwen van communities, produceren van kennis en incubatie van projecten rond de thema’s van de communities en de collaboratieve economie. Maar ook het bieden van ondersteuning aan individuen en organisaties door middel van professionele diensten en onderwijs.

De toenemende organisatie en de ambtenaar.
In toenemende mate bewegen organisaties, ondernemers, burgers en jonge werknemers zich meer waardengedreven. Waar vroeger de wereld geordend was in top-down structuren en banen van 9-5 met vaste taken, rollen en doelen, komen we meer in beweging. Kennis kan door iedereen gevonden en gebruikt worden. Maatschappelijke initiatieven vragen lang niet altijd meer om goedkeuring van een ambtenaar, terwijl je wel aangehaakt wilt blijven bij nieuwe ontwikkelingen die bij kunnen dragen aan oplossingen voor o.a. het tekort aan middelen.

Dit maakt dat ambtenaren soms in een bijzondere spagaat terecht komen. Intern is er vaak nog veel geordend in een klassieke of hiërarchische ambtelijke organisatie. Extern wordt er verwacht dat ambtenaren inspelen op dat wat anderen drijft. Bovendien zijn die anderen steeds meer met elkaar verbonden in communities. Communities van mensen die gemeenschappelijke waarden en missies hebben en die samen voor een sterke maatschappelijke impact kunnen zorgen. De integriteit van ambtenaren wordt hierdoor op de proef gesteld.

De ambtenaar van de toekomst weet zich te verhouden tot de energieke samenleving en tot waardengedreven communities. Dat vergt een andere manier van verbinden. Een manier die uitgaat van de gemeenschappelijke waarden en missie van de ambtenaar en die van de buitenwereld. Het vraagt om organiseren van beleid vanuit toegevoegde waarde, openheid en verbinding met de buitenwereld. Bijvoorbeeld door de inzet van open informatie, open calls, social media en beleid dat aansluit bij deze nieuwe maatschappelijke rollen, krachten en spelers.

Het ontstaan van communities is mede een gevolg van de veranderende manier van gebruiken van kennis. Economisch gezien heeft het grote impact. De klant wordt door het internet en door meer verbinding met andere klanten in staat gesteld om zelf producten en diensten te ontwerpen. Om samen, zonder tussenpersonen, dingen voor elkaar te krijgen.

Dit is de beweging die OuiShare ondersteunt. Zij gaat in op:

* Open gebruik van kennis.
* Andere manieren van financieren tussen ‘peers’, waardoor nieuwe mogelijkheden ontsloten worden.
* Alles rondom delen, zowel profit als non-profit om o.a. nieuw werk mogelijk te maken en om meer verbinding tussen mensen te realiseren.
* Nieuwe manieren van produceren door technieken als 3d-printen, maar ook doordat ‘communities’ ontstaan die zelf fabriceren en ontwerpen zonder grote bedrijven met nieuwe maakmethoden
* Verbinden op waarden gebeurt in communities heel natuurlijk. Het is de reden dat communities iets bereiken en in stand blijven. Waarden zijn bijvoorbeeld, openheid, mensen echt ontmoeten, altijd blijven leren, empathie.

Wilt u meer informatie over OuiShare en haar communities? Meld u dan aan voor een van de workshops gegeven door Amanda Jansen. Bij voldoende aanmeldingen zal er een workshop plaats vinden op de volgende data:

– 2 juni 2014
– 16 juni 2014
– 23 juni 2014
– 30 juni 2014
– 7 juli 2014

Tenslotte geeft Amanda Jansen nog mee “Als ambtenaren willen we de wereld redden, maar we worden geconfronteerd met een weerbarstige werkelijkheid. Communities zijn inspirerend, omdat deze vanuit passie iets concreets in de wereld zetten. Ze zijn vaak verbazingwekkend efficiënt en open.” Vragen naar aanleiding van dit nieuwsbericht kunt u stellen via [email protected]

Informatie over alle ontwikkelingen krijgt u verder iedere dag via Facebook.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *