Gepubliceerd op Educator op 24 april 2014

Poolse kinderen in de eerste groep van de basisschool krijgen in september voor het eerst een schoolboek dat gepubliceerd is onder Creative Commons-licentie (CC BY). Deze open licentie houdt in dat het lesmateriaal vrij gekopieerd en aangepast mag worden.

Het Poolse ministerie van Onderwijs zegt grote waarde te hechten aan open educational resources (open leermaterialen). Polen wil niet alleen een overstap maken van gedrukte boeken naar digitaal materiaal, maar ook van een puur commercieel productiemodel naar studiematerialen die (deels) geproduceerd worden vanuit openbare onderwijsinstituten, en van gesloten naar open onderwijsmaterialen. Er wordt gewerkt aan verschillende andere open tekstboeken voor het basisonderwijs.

Oneerlijke praktijken

Met dit boek dat gratis verstrekt wordt, wil het ministerie de aandacht vestigen op de stijgende prijzen van schoolboeken. Gemiddeld zijn de kosten van schoolboeken voor Poolse gezinnen met 50 procent gestegen sinds 2007. Uitgevers houden er in de ogen van de overheid oneerlijke praktijken op na, door bijvoorbeeld tekstboeken en werkboeken in één bundel te combineren. Daardoor moeten elk jaar nieuwe boeken aangeschaft worden.

Naast een beleid dat de productie van open onderwijsmaterialen stimuleert, werkt Polen ook aan nieuwe wetgeving die uitgevers verplicht schoolboeken te produceren die langer dan een jaar gebruikt kunnen worden.

De kosten van de gratis schoolboeken worden betaald uit het budget dat het ministerie voorheen gebruikte om arme gezinnen te helpen bij de aanschaf van schoolboeken, meldt Oerpolicy.eu.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *