Europees Parlement stemt in met netneutraliteit

uit Dutch Cowboys. Gepubliceerd op 3 april 2014

D66-Europarlementariër Marietje Schaake reageert verheugd op de uitkomst van de stemming over netneutraliteit door het voltallige Europees Parlement: “Na maanden onderhandelen heeft het Parlement nu ingestemd met mijn voorstel om de laatste mazen in de wet te dichten en zo netneutraliteit in Europa bij wet vast te leggen. Voor concurrentie, innovatie en het behoud van het open internet is dit cruciaal. Het Parlement kiest voor de rechten van de consument en een gelijk speelveld voor alle spelers op de Europese digitale markt. 500 miljoen Europeanen kunnen daarom binnenkort rekenen op wettelijke garanties voor een open internet.”

Nederland
In 2012 werd netneutraliteit op initiatief van D66 in de Nederlandse wet verankerd. Voor Nederlandse bedrijven is een gelijk speelveld belangrijk, maar koploper zijn kent ook nadelen zolang niet alle Europese bedrijven zich aan dezelfde regels hoeven te houden. “Zonder wettelijke garanties voor netneutraliteit bleek een kwart van alle Europeanen niet in staat de online diensten van hun keuze te gebruiken. De stemming van vandaag zorgt er daarnaast voor dat spelers zonder diepe zakken, zoals start-ups, ziekenhuizen of universiteiten niet verdrukt kunnen worden door bestaande internetbedrijven die onderling deals sluiten over bijvoorbeeld snellere service tegen hogere betaling,” zo vervolgt Schaake.

Roaming in buitenland afgeschaft
Behalve over netneutraliteit bevat het voorstel voor een Europese telecommarkt maatregelen die een einde moeten maken aan hoge kosten voor roaming in Europa. Mobiel bellen en internetten in het buitenland moeten evenveel kosten als thuis. Schaake: “De voordelen voor toeristen en zakelijke reizigers zijn gigantisch. Als Europese liberale fractie hebben we er voor gezorgd dat deze voordelen al eind 2015 ingaan. Het eindelijk afschaffen van roaming kosten is een belangrijke stap in de voltooiing van de Europese digitale markt.”

Wienke Giezeman, laat namens Startups for Net Neutrality weten: “Als Startup for Net Neutrality team (Proto Venture, Brandeis en WappZapp) zijn we super blij met deze uitspraak. We waren bang dat we te laat waren maar mede vanwege heel veel initiatieven zoals die van ons is de juiste informatie bij het parlement gekomen. Voor ons een dag waarbij de lobbyist heeft verloren en de democratie heeft gewonnen.”

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *