uit: Veto, 24 maart 2014 (door FRANK PIETERMAAT EN KAREL PEETERS)

Leuvense spin-offs en het Fablab zijn koplopers in de wereld van het 3D-printing. Toch is iedereen met een 3D-plan welkom om met wat hulp van de medewerkers zijn eigen ontwerp te printen.

In de schaduw van het Arenbergkasteel in Heverlee vind je het Fablab. Naast 3D-printers kan je er ook werken met lasercutters en andere leuke machines. Een ideale plek om jezelf op een wetenschappelijke manier uit te leven.

“Wetenschap betekent ook durven mislukken,” stelt Marc Lambaerts, een van de verantwoordelijken van het Leuvense Fablab, die wil afstappen van het streven naar perfectie binnen de wetenschapsopleidingen. “Hier kunnen studenten hun ontwerpen komen uitproberen. Mensen vergeten dat wetenschap trial and error is. Niet alles lukt van de eerste keer, ook hier niet. Zelfs in de opleidingen aan de KU Leuven wordt er vaak te veel met het hoofd gewerkt in plaats van met de handen.”

“Er wordt te veel aandacht geschonken aan theorie en te weinig aan praktijk. Je kan nog de mooiste plannen en modellen maken op de computer, maar hier kan je ze komen maken en testen,” aldus Lambaerts.

Zo kunnen meerdere opleidingen gebruik maken van de apparatuur. Maar spijtig genoeg zijn sommige richtingen hun praktijkervaring volledig kwijt, stelt Lambaerts vast: “We hebben geprobeerd om economiestudenten naar hier te halen maar we zijn daar tot op heden nog niet in geslaagd.Toch lijkt het me nuttig om bv. ingenieurschap in handelsingenieur meer aan te wakkeren. Die werken nu enkel virtueel.”

Een positieve evolutie is dan wel de komst van andere richtingen. “Wat je wel merkt, is dat meer zachte richtingen de weg naar hier vinden, zoals kleuteronderwijs. Die kunnen hier terecht om heel fijne ontwerpen te laten uitwerken voor de kindjes,” aldus Lambaerts.

MISBRUIKEN

In Fablab werken ze niet noodzakelijk met de nieuwste machines. Ook oude machines kan je gebruiken voor andere doeleinden dan waarvoor ze oorspronkelijk waren bedoeld. “Alles wat we hier hebben, zijn eigenlijk machines die al heel lang bestaan,” vertelt Lambaerts. “Wij misbruiken ze. We gebruiken andere manieren van ontwerpen en bekijken de machines op een andere manier. Zelfs 3D-printers bestaan al 25 jaar. Dat was een idee van na de Tweede Wereldoorlog, maar toen waren de computers gewoon niet slim genoeg om ermee te werken.”

De machines worden gefinancierd door verschillende overheden. Lambaerts beseft dat een voor gebruikers gratis Fablab enkel kan bestaan dankzij overheidssteun. “We krijgen financiële steun van overal die we ook echt nodig hebben om alles gratis te kunnen aanbieden.”

En die steun is niet voor niets. Leuven heeft een prominente rol gespeeld in de ontwikkeling van 3D-prints en bedrijven zoals Materialise en Layerwise hebben het al ver geschopt in de 3D-wereld. “Vele pioniers van 3D-printing komen uit deze regio. Sommige mensen verwachten misschien dat de Verenigde Staten daarin de voorloper zou zijn maar eigenlijk zit enorm veel kennis hier,” zegt Lambaerts.

IEDEREEN WELKOM

“Iedereen met een ontwerp dat overeenkomt met onze software kan zijn werk hier komen maken,” stelt Lambaerts.” Zowel studenten van de Associatie KU Leuven als inwoners van de stad kunnen gratis de machines gebruiken. Nu zijn het vooral studenten die langskomen.” Er zijn ook altijd medewerkers beschikbaar die je helpen, benadrukt Lambaerts. “Zeker wanneer mensen een eerste keer komen, moeten we ze helpen. Er zijn altijd collega’s en jobstudenten die je met plezier zullen bijstaan.”

Meer info: www.fablab-leuven.be

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *