Uittreksel artikel van Marianne Sturman, Directeur Moneypenny en Cloudworkers, verschenen op 3 maart op Moneypenny, Managers voor het Nieuwe Werken

(…)
Productielijnen aan huis
Ook in de maakindustrie zijn revolutionaire ontwikkelingen gaande die van invloed zijn op de arbeidsmarkt. Neem de 3D printer. Als die eenmaal goedkoper wordt, kunnen thuiswerkers als mini-fabriek gaan optreden. Een bedrijf als Ikea heeft in de toekomst geen magazijn meer nodig voor kleine onderdelen; die kunnen op wijkniveau of op afroep door thuiswerkende productiemedewerkers worden uitgeprint en ter plekke worden opgehaald. Zowel op logistiek- als serviceniveau een interessante ontwikkeling.

Stimulans voor het ondernemerschap
Ook op geheel ander vlak verwacht ik juist dat robots en ICT-ontwikkelingen stimulerend kunnen werken voor de werkgelegenheid. Barrières, noem het rompslomp zoals je wil, om een eigen bedrijf te starten worden namelijk steeds meer weggenomen. Veel meer mensen zullen de stap naar het ondernemerschap nemen. Niet per se met de ambitie uit te groeien tot een multinational, eerder in de vorm van relatief kleine bedrijven die gepassioneerd worden gerund door een persoon die zich primair kan focussen op zijn core business. Al dan niet gecombineerd met meerdere activiteiten en deeltijdbanen, de flexibiliteit en ICT maakt dit allemaal mogelijk.

Hand en hand
Slimmere ‘robots’ in welke branche dan ook kunnen dus weliswaar een bedreiging te vormen voor de menselijke krachten. Daar staat tegenover dat er nieuwe banen voor in de plaats zullen komen, met een significante rol voor de ‘mobiele werker’. Onder invloed van geschetste ontwikkelingen is de thuiswerkrevolutie (opnieuw) aan het losbarsten. Goed om hier bij tijd en wijle – en los van het feit of je ‘thuiswerken’, Het Nieuwe Werken of hoe je het ook wil noemen omarmt – bij stil te staan, de onomkeerbare ontwikkelingen in ieder geval te zien en te bedenken hoe er je voordeel uit te halen.
– See more at: http://www.hetnieuwewerken.com/2014/voor-banen-die-verdwijnen-komen-thuiswerk-en-ondernemerschap-in-de-plaats/#sthash.ZVENMLkd.dpuf

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *