Uittreksel van artikel verschenen op 11 maart in scienceguide

(…)
“De inzet van open en online onderwijs kan het flexibiliseren van onderwijs in tempo, tijd en niveau vergemakkelijken.” Het SURF-rapport ziet dan ook de komende jaren grote veranderingen die het “leren op vele niveaus veranderen en het leven lang leren toegankelijker en effectiever maken.” Die ontwikkelingen vragen wel dat onderwijsinstellingen en andere organisaties hun krachten bundelen, zoals edX onlangs al liet zien.

It’s the data, stupid!

Een platform als edX heeft geen winstoogmerk, maar zijn belangrijkste tegenhanger Coursera heeft die ambitie wel. Waar gaat die waarde zich straks bevinden, vragen Matthijs Leendertse en Jop Esmeijer zich af. “De economische waarde die wordt gegenereerd door open hoger onderwijs zal waarschijnlijk voor een belangrijk deel terechtkomen bij de partijen die de data en algoritmen bezitten.”

Juist daarom wordt er zoveel geld geïnvesteerd in bijvoorbeeld Coursera. Dat roept wel de vraag op in hoeverre open onderwijs wel echt open blijft. “Ondanks de mooie verhalen over open onderwijs lijkt het er op dat juist in de nieuwe, steeds belangrijkere rollen waar data en algoritmen centraal staan de openheid ver te zoeken is. It’s the data, stupid!”

Erkenning kan vlucht nemen

Marja Verstelle, Marije Schreuder en Hester Jelgerhuis buigen zich over de formele erkenning van MOOC’s in het hoger onderwijs. Hoewel met name Europa baat heeft bij een gestandaardiseerd systeem van studiepunten, ligt de moeilijkheid er in dat MOOC’s zelf duidelijk moeten aangeven wat hun niveau en studiebelasting is.

“De formele erkenning van MOOC’s lijkt momenteel, meer nog dan door regelgeving, belemmerd te worden door het experimentele karakter van MOOC’s, maar kan met de doorontwikkeling van MOOC’s wellicht een vlucht nemen in de (nabije) toekomst,” stelt het rapport. Normen voor diploma’s zullen blijven worden gesteld, maar open onderwijs kunnen wel gaan veranderen hóe je die normen gaat bereiken.

Hoe je die normen bereikt, raakt ook aan hoe je in open onderwijs examineert. Met name risico’s op tentamenfraude zijn een punt van aandacht volgens het trendrapport en er zijn verschillen in hoe dit te overkomen is. MOOC-platforms experimenteren nu al met betaalde examinering op een centrale locatie of online proctoring, een systeem waarbij digitaal geverifieerd wordt of degene die het examen doet, ook daadwerkelijk de student is.

Uiteindelijk moeten dit soort ontwikkelingen leiden tot een groeiende erkenning van open onderwijs. “Wanneer de erkenning van MOOC’s meer gemeengoed wordt en studenten er meer van gebruik maken, kan dit ertoe leiden dat studenten veel meer flexibiliteit zullen krijgen om bepaalde kennis buiten het campusrooster om via MOOC’s te vergaren.”

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *