Gent wordt ‘deelstad’

uittreksel artikel verschenen op 8 maart in het Nieuwsblad

‘Wij Delen’ werd vorig jaar door drie Gentenaren opgericht, met als doel de Vlamingen te leren hoe ze hun gebruiksvoorwerpen kunnen delen. Vanaf vandaag stelt de organisatie, die in Gent alleen al meer dan 250 deelnemers telt, een gebruiksvriendelijk systeem voor om met mensen uit je buurt in contact te komen. ‘Gent is een vruchtbare plek voor zulke zaken’, zegt stichter Lieven D’hont.

Wij delen gebruikt het systeem Peerby dat al in andere landen wordt gebruikt. Het is een systeem dat vraaggestuurd werkt. ‘Stel dat je een ladder nodig hebt. Dan zal het systeem de tien dichtstbij gelegen contacten doorgeven. Zijn er geen tien dicht in de buurt, dan zal het verder zoeken naar iemand die een ladder wil delen’, vertelt Lieven D’hont.

Wij delen richt zich op heel België, waar er al 700 leden zijn, maar wil vooral in Gent een goede dichtheid bekomen. Mensen delen al geregeld auto’s (denk aan Cambio), deelfietsen, slaapgelegenheid (Couchsurfing) en werkruimtes (coworking plekken), maar vorig jaar stampten Ludo Dhelft, Kristof Morlion en Lieven D’hont de website Wij delen uit de grond.

‘Gent heeft een vruchtbare bodem voor zulke initiatieven, Historisch waren er de socialistische coöperaties, vandaag heb je Utopia, Taxistop, voedselteams, de ledgroep met de stropjes. Wij willen geen taken uitdelen, maar mensen gebruiksvoorwerpen laten delen. Als je eens in je huis zou rondkijken, zou je ervan versteld staan hoeveel dingen je maar heel af en toe gebruikt. Die kan je allemaal uitlenen via Wij Delen en zelf kun je dingen lenen van mensen uit de buurt’, zegt D’hont.

Hij wijst erop dat delen van gebruiksvoorwerpen past binnen nieuwe trends, die door een hoger gebruik van internet en mobiele toestellen enorm populair kunnen worden. Gezamenlijke consumptie is aan een opmars bezig. Via lenen, ruilen, delen, huren wordt een andere manier van productbezit mogelijk. Door te delen draag je bij aan een meer duurzame en ecologische wereld.

‘Onze stad is te dik en moet vermageren. Het geld dat overblijft door minder voorwerpen te kopen kunnen we aan andere zaken besteden. Die winkels zullen zich moeten aanpassen. Net zoals bijvoorbeeld de taxisector, waar zoveel te doen is over Über, een peer-to-peersysteem zoals wij dat promoten’, zegt D’hont.

(…)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *