'Energie kan volledig duurzaam zijn in 2030'

gepubliceerd op 14 maart 2014 in nuZ (nuZakelijk)
Dat stelt Urgenda, een non-profitorganisatie voor duurzaamheid, vrijdag in een rapport. De organisatie maakte bij haar berekeningen gebruik van het energietransitiemodel van Quintel Intelligence.
Volgens Urgenda is het “voorstelbaar en betaalbaar” om voor 2030 een transitie te maken en zijn de technieken en de mensen daarvoor aanwezig. Bouwen aan een duurzame energievoorziening zou bovendien minimaal 150.000 banen opleveren.
Er wordt vaak vanuit gegaan dat er minstens veertig jaar nodig is om een omslag te maken. “Maar onder druk wordt alles vloeibaar”, aldus Urgenda. “We hebben simpelweg geen veertig jaar.”
Anders wonen
Volgens het onderzoek kan een duurzame energievoorziening worden opgebouwd door anders te gaan wonen, reizen, eten, consumeren en produceren en door anders energie te produceren.
Om de omslag te maken is wel een extra investering van 2 miljard euro per jaar in elektriciteitsnetten nodig. Daarnaast moet 7 miljard euro per jaar in duurzame elektriciteits- en warmteproductie worden gestoken.
Het 100-procent-duurzaamscenario zou volgens de organisatie in 2030 lagere energiekosten opleveren. Die zouden uitkomen op 58,5 miljard euro, tegenover 61,4 miljard euro als de huidige koers wordt vastgehouden.
Bovendien zou Nederland veel minder afhankelijk worden van import dan wanneer op de oude voet wordt doorgegaan. In dat geval neemt de import van energie alleen maar toe, omdat het gas opraakt.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *