Uittreksel uit artikel “Collaborative economy verandert businessmodellen permanent” van Bart van der Kooi gepubliceerd op Frankwatching

(…) Het succes van de platformen die de basis vormen van de Collaborative Economy kan mijns inziens worden verklaard door zeven belangrijke ontwikkelingen:

Het groeiende onderlinge vertrouwen tussen mensen en bepaalde groepen
Zoals ook social media de community terug brengt, na een periode waar globalisering het kernwoord was, zo zorgt die zelfde gemeenschapszin ook voor meer onderling vertrouwen.

Het groeiende vertrouwen in technologie en aanbieders
Initiatieven die websites en apps ter beschikking stellen, worden steeds vaker als vertrouwd gezien. Mensen proberen steeds vaker iets uit, waarbij het vertrouwen gaat gelden als factor voor succes en uitbreiding van het aantal gebruikers.

De kwalitatieve en uitgebreide digitale betalingsmogelijkheden
Sites als Kickstarter (crowdfunding) en Zopa (leningen verstrekken) hebben eenvoudige doneer- en betaalvoorzieningen. Het zijn veilige en vertrouwde systemen, die er voor zorgen dat betalen via sites en apps de normaalste zaak van de wereld is geworden.

De economische crisis en de gevolgen daarvan, zoals het bewust omgaan met beschikbare middelen
Producten die normaliter in eigen bezit zijn en blijven, worden vaker gedeeld met anderen. Kunstobjecten worden doorgegeven en uitgeleend. Zelfs kleding en accessoires, kinderspeelgoed en tuinen worden doorverkocht en uitgewisseld.

Het belang van duurzaamheid en milieubewustheid
‘Een betere wereld begint bij jezelf’.. Maar ook bij anderen. Door te laten zien wat je zelf voor het milieu doet, en dit samen met anderen deelt, voel je je niet de enige die om de aarde geeft. Een saamhorigheidsgevoel ontstaat een stuk sneller.

Beschikbaarheid van de onderliggende techniek
Nu we van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds, en zelfs ‘s nachts, met het internet én met elkaar verbonden zijn, is het op alle platformen en devices aanwezig zijn een basisingrediënt van shared economy-initiatieven . Want als je per direct een auto of fiets nodig hebt, kan je niet zonder de juiste apps.

Groeiende aantal personen met één of meerdere smartphones
Websites en apps zijn pas interessant als het merendeel van de doelgroep beschikt over mobiele devices. En dat aantal blijft maar stijgen.

Bovenstaande ontwikkelingen zijn pas recentelijk op een niveau gekomen waarbij de combinatie van factoren zorgt voor een snelle ontwikkeling in de zogenaamde peer-to-peer (P2P)-revolutie.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *