'Creatievelingen als oplossing voor plattelandskrimp'

Het leeglopende platteland raakt steeds meer in trek bij creatievelingen en nichebedrijven die veelal vanuit hun eigen huis werken. Deze zogenoemde cottage industries vormen een nieuw soort plattelandseconomie, zegt geograaf Mark Sekuur.

Verschenen in Trouw 16/10/2013 – Uittreksel/Samenvatting

Opkomst van cottage industries
“Uit een publicatie van de Kamer van Koophandel (Eindrapport Cottage Industries, 2012) blijkt dat veel zzp’ers ervoor kiezen om te wonen en werken op het platteland, omdat de landschappelijke kwaliteiten hen inspireert.

Het zijn mensen waarbij de grens tussen wonen en werken vaag is en die juist in krimpgebieden goed terecht kunnen, omdat er oude schoolgebouwen, winkels of boerderijen vrijkomen waar ze precies vinden wat ze zoeken. Uit de cijfers blijkt dat het aantal cottage industries in de krimpgemeenten De Marne (Groningen) en Dongeradeel (Friesland) tussen 2000 en 2012 met maar liefst tientallen procenten is gestegen.”

Ondanks deze interessante constateringen, wordt er tot op dit moment nog helaas nauwelijks beleid voor deze trend gemaakt. In het Provinciaal Omgevingsplan (POP) van de provincie Groningen komt het woord ‘cottage industrie’ geen enkele keer voor. Gelukkig wordt het POP binnenkort herschreven; vooruitlopend hierop daarom een drietal tips hoe je het vestigingsklimaat kunt verbeteren.

 Basisvoorwaarden

1. Zorg voor snel internet
2. Ontwikkel een goed vindbare databank (website) met inspirerende, aantrekkelijke plekken voor dergelijke ondernemers
3. Open als gemeente een loket dat initiatieven ondersteunt bij het nemen van bestuurlijke en bureaucratische drempels

Mede daarom is een goed overheidsbeleid van essentieel belang. Faciliteer dergelijke initiatieven en ontvang ze met open armen. Benut de mogelijkheden en geef deze ontwikkeling een kans.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *