Groei stadslandbouw afhankelijk van mogelijkheden om er een inkomen uit te verwerven

Overgenomen uit Groene Ruimte (17 oktober 2014)

Er is ruimte voor ontwikkeling van de stadslandbouw, vooral in middelgrote tot grote steden. Voorwaarde is wel dat er uit de stadslandbouw inkomen te verwerven is. Dat stellen de respondenten op een online enquête van het stedennetwerk stadslandbouw en DuurzaamDoor naar de op de huidige stand van zaken in de stadslandbouw, de uitdagingen en de aanpak voor deze uitdagingen.

De respondenten zijn op verschillende manieren en in verschillende regio’s en steden bij stadslandbouw betrokken. Een derde van de respondenten heeft meerdere rollen in het werkveld stadslandbouw. Zo blijkt dat veel respondenten die vanuit hun werk betrokken zijn bij stadslandbouw ook als burger een bijdrage leveren. Respondenten zijn bijna allemaal actief binnen een stad/regio of zijn landelijk bezig met stadslandbouw.

Respondenten zijn positiever over de toekomst van stadslandbouw dan over de huidige stand van zaken. Ze geven de toekomst van stadslandbouw gemiddeld een 7,6, terwijl de huidige stadslandbouw niet meer dan een 5,2 scoort. Slechts 18% geeft een onvoldoende, 57% geeft een 8 of hoger. Veel respondenten geven aan dat ze de ontwikkeling van stadslandbouw om zich heen zien gebeuren. De respondenten verwachten vooral een ontwikkeling van stadslandbouw in middelgrote tot grote steden. Ze geven wel aan dat een voorwaarde is dat er inkomen te verwerven is uit de stadslandbouw.

Om de stadsbouw verder te kunnen ontwikkelen zijn vooral minder regels en meer ruimte nodig. Ook heeft de stadslandbouw boegbeelden/voortrekkers nodig om het bij een breder publiek bekend te maken. De overheid moet verbindende rol spelen en kaders stellen, ondernemers en burgers moeten actie ondernemen

Zie voor meer informatie de factsheet Perspectief op stadslandbouw op de site van het Stedennetwerk Stadslandbouw.

bron: Stedennetwerk Stadslandbouw, 17/10/14

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *