Overgenomen uit Zorginstellingen, platform voor managers in de gezondheids- en ouderenzorg

Ziekenhuis Rijnstate gaat als eerste ziekenhuis materiaal en diensten delen met andere organisaties, meldt Rijnstate. Het ziekenhuis hoopt zo onbenutte capaciteit, de overvloed, in te zetten voor anderen.
Al een tijd delen over de hele wereld mensen en organisaties hun materialen en diensten met elkaar om deze overvloed efficiënt in te zetten. Nu Rijnstate zich als eerste ziekenhuis zijn diensten te huur aanbiedt, start de deeleconomie ook in de zorgsector.

Deeleconomie: huren en verhuren

Rijnstate Ziekenhuis participeert in het business-to-business marktplaats FLOOW2. Organisaties kunnen hier hun ‘overdaad’ aan diensten en materiaal onderling (ver)huren of (ver)kopen.

Niet alleen apparatuur, maar ook faciliteiten en specifieke kennis en kunde zet Rijnstate te huur. Zo kunnen andere organisaties op FLOOW2 een rits kantoorstoelen, een aantal bedden, parkeerplekken in het weekend, speciale deskundigheid over hygiëne en infectiepreventie huren. Maar ook sportfaciliteiten, maaltijdkarren en een simulatiecentrum.

Kosten besparen

Waarom? Het ziekenhuis wil kosten besparen en onbenutte capaciteit efficiënt inzetten. In de toekomst hoopt ze ook andermans kennis en diensten in te huren om euro’s te winnen. “Door in de zorg onderling te delen, zetten we onze capaciteit zo efficiënt mogelijk in”, reageert Royan van Velze, manager Inkoop van Rijnstate. “We hebben hier bijvoorbeeld een PET CT-scan, een duur apparaat dat niet ieder ziekenhuis heeft. Het kan interessant zijn voor andere ziekenhuizen hier gebruik van te maken. Op deze manier delen we de kosten en aan we verantwoordelijk om met beperkte zorgbudgetten.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *