Overgenomen van Bureau De Helling, wetenschappelijk bureau van GroenLinks

Hoe ziet de organisatie van een circulaire economie er uit? In samenwerking met Bureau de Helling komt de Belgische cyberfilosoof Michel Bauwens naar Nederland om te spreken over de ecologische en politieke aspecten van co-creatie. Hij zal wereldwijde ontwikkelingen op gebied van de deeleconomie duiden in de context van de circulaire stad. In samenhang hiermee presenteert Bureau de Helling de publicatie van milieuwetenschapper Socrates Schouten, ‘De circulaire economie. Waarom productie, consumptie en groei fundamenteel anders moeten.’

Steden dragen intussen het meeste bij aan klimaatverandering en het verbruik van grondstoffen, maar beschikken ook over het grootste vermogen tot innovatie en verandering, zowel technologisch als sociaal. Bauwens zal uiteenzetten wat bewoners en politici kunnen doen om de hoognodige transitie naar een slimme, sociale stad te versnellen.

Bauwens is filosoof en publicist op gebied van de ‘peer-to-peer’-samenleving. Hij is oprichter van de Foundation for Peer-to-Peer Alternatives (P2P Foundation), een wereldwijd netwerk van wetenschappers en activisten die bezig zijn met de digitale en fysieke commons. Samen met Jean Lievens schreef hij in 2013 De Wereld Redden, met peer-to-peer naar een post-kapitalistische samenleving (uitgeverij Houtekiet).

Lot van Hooijdonk (wethouder in Utrecht, verantwoordelijk voor Verkeer en mobiliteit, Duurzaamheid, Milieu) zal reageren op de voorstellen van Bauwens. Tevens zullen enkele pioniers van circulaire initiatieven een reactie geven, waaronder Erick Wuestman van Re:Able die zich bezig houdt met interieur vanuit de Coöperatie Circulaire Economie. Tijdens de Dutch Design Week (18 – 26 oktober) zet hij een uitgebreid programma neer van lezingen, workshops etc. op dit gebied.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *