Crowdsourcing – de stand van zaken

Uittreksel uit “Crowdsourcing – de stand van zaken”, door  Tim Meuleman, gepubliceerd op 10 september 2013 op marketingfacts.nl

(…) wat meer concrete cijfers over de branche zelf. Amerikaans crowdsourcing-bedrijf Massolution heeft over 2011 een industry report samengesteld, waarbij 32 platforms wereldwijd zijn onderzocht. Hierbij kwamen een aantal bijzondere punten naar boven komen:

Meer ingezoomd op crowdsourcing-platformen, groeit de variëteit daarbij ook steeds meer. Niet alleen zijn het afgelopen jaar veel crowdsourcing-platformen uit de grond geschoten, ook bestaan er steeds meer genres waarbinnen gecrowdsourced wordt. Onderstaand overzicht geeft hier al een mooie indicatie van. Ik durf hierbij overigens te stellen dat, wanneer je de crowdsourcing-activiteiten van merken naast deze platformen ook meetelt, bijna elke bedrijfsactiviteit wel een keer gecrowdsourced lijkt te zijn.

Iets leuks dat hierin opvalt, naast de ‘gebruikelijke’ management-, design- en videoplatformen, is de categorie tatoeages(!). Createmytattoo.com is zo’n voorbeeld. Mensen komen op dit platform om een briefing voor een tattoo uit te schrijven. Vervolgens gaan honderden designers met je vraagstuk aan de slag, waarna je de beste inzending beloont met €75,-. Op die manier krijg je een ontwerp dat waarschijnlijk stukken dichter bij je wens ligt, dan de bebaarde motorrijder in de tattooshop voor je ontwikkelt. Een mooie ontwikkeling.

Wat duidelijk is, is dat het crowdsourcingdomein afgelopen tijd hard is gegroeid en dat deze koers zich voort zal blijven zetten. Veel organisaties hebben een variatie aan cases neergezet, de interesse in crowdsourcing groeit hard, wat ook terug te vinden is in de krachtige investeringen en omzetgroei die door platformen gerealiseerd wordt. Het ‘wilde westen’ ontwikkelt zich hierbij steeds meer (…)

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *