fragment uit artikel gepubliceerd op regeling.nl op 9 mei 2014

GEEN MAL MEER NODIG
Als je eenmaal een productiemal hebt, zijn de marginale kosten beperkt. Een productiemal kost echter veel geld, ook voor eenvoudige producten. Een van de belangrijkste voordelen van additive manufacturing (3dPrinten) is dat er voor de productie geen mal meer nodig is. Daarmee valt een belangrijke reden voor massaproductie weg.

Neem de productie van het rubber badeendje. „Als je een miljoen rubber badeendjes wilt maken, gaat er niets boven het spuitgietproces. Het eerste eendje kost misschien 10.000 euro aan apparatuur om een mal te maken, maar ieder volgend eendje maakt het alleen maar goedkoper. Wanneer je een miljoen hebt geproduceerd, kosten ze nog maar een paar cent aan materiaal. Maar als je datzelfde eendje op een 3dPrinter maakt ben je voor het eerste eendje 20 euro kwijt – een enorme besparing t.o.v. het eerste eendje uit de spuitgieterij. Maar helaas kost het miljoenste eendje ook 20 euro want met additive manufacturing is er geen schaalvoordeel.” (overgenomen uit “Makers” van Chris Anderson)

Niet alle vaste kosten verdwijnen als gevolg van additive manufacturing. Zo blijven de ontwerpkosten. Het kan nodig zijn om meer dan een stuk te printen om daarmee de stuksprijs alsnog aanvaardbaar te krijgen.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *