De P2P werkgroep binnen De Toekomstfabriek organiseerde samen met Victoria Deluxe in Gent een denkdag op donderdag 12 maart onder leiding van Michel Bauwens en Francine Mestrum.

De bedoeling van deze denkdag was om rond een vijftal stellingen te werken, gecentreerd rond de P2P-economie en aanverwante thema’s (bv. het onvoorwaardelijk basisinkomen).

We publiceren hier de stelling van Francine Mestrum

De wereld verandert zeer snel. Voortdurend worden nieuwe en ‘structurele’ hervormingen voorgesteld en uitgevoerd, helaas uitsluitend op voorstel van neoliberale of conservatieve krachten. Onze verzorgingsstaat staat zwaar onder druk.

De linkerzijde is tot nog toe grotendeels afwezig in het debat over de toekomst. De vakbonden zijn in het defensief gedrukt en verdedigen nog enkel een status quo. Er wordt getwijfeld aan hun innovatief vermogen. De enige nieuwe en vernieuwende voorstellen komen van de transitiebeweging. Ze slaan vooral op lokale initiatieven en zogenaamd ‘kleine revoluties’. Ze gaan vooral uit van een ecologische bezorgdheid en het sociale ontbreekt zeer vaak. Zo komen we tot een situatie waarin alleen nog sprake is van ‘burgerkracht’ en ‘basisinkomen’.

P2P productie zou een beter alternatief kunnen zijn in die mate dat het locaal en translocaal werkt. Sommigen zien er een kiem van een sociale revolutie in. Voorlopig ontbreekt echter nog de maatschappelijke en politieke dimensie. Er is twijfel over de vraag of het ooit meer kan worden dan een subsysteem van het kapitalisme, gebaseerd op vrijwilligerswerk.

Mijn tegenvoorstel bestaat erin te vertrekken van de sociale bescherming en die fundamenteel te hervormen en in haar geheel te beschouwen als sociale ‘commons’. Als zo’n idee grondig wordt uitgewerkt kan je niet anders dan ook het economische systeem (bijvoorbeeld met P2P, maar ook andere mogelijkheden) en het politieke systeem (democratisering) grondig hervormen.

Sociale commons zijn belangrijk voor zowel de materiële als de immateriële behoeften van mensen en samenlevingen, gebaseerd op een sociale zekerheid die de collectieve solidariteit organiseert en die de machtsverhouding tussen arbeid en kapitaal sterk heeft veranderd in het verleden. Vandaag voldoet dit systeem niet langer, maar in plaats van het af te bouwen kan het beter hervormd, verbreed en versterkt worden.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *