Categorie archief: energie

Met alle Chinezen… (maar waarom niet met ons?)

Eerst gepubliceerd in De Standaard van 11 juni 2016 (opiniepagina).
Overgenomen met toestemming van de auteurs Dirk Holemans en Steven Vromman.

Het is alsof niets meer werkt. Ministers morren omdat kiezers hun maatregelen niet waarderen, burgers gaan de straat op omdat ze onzeker zijn over hun toekomst. Het ongenoegen zit diep. Mensen zijn niet vergeten hoe banken gered zijn met hun belastinggeld. Is de beloning daarvoor dat hun geld op de spaarboekjes nu niets meer opbrengt? Klassieke instrumenten om vooruit te komen, zoals het sociaal overleg, haperen. Ondertussen vergeten we ons voor te bereiden op een duurzame toekomst.

Neem nu het energiebeleid. Federaal blijven we inzetten op versleten kerncentrales, waarbij we behalve de risico’s voor de bevolking jaarlijks nog 1 miljard euro winst cadeau doen aan het Franse Engie, moederbedrijf van Electrabel. Vlaanderen zal dan weer 2 miljard euro subsidies betalen aan een houtpelletproducent uit Estland om een verouderde steenkoolcentrale om te bouwen tot een biomassacentrale. Een belangrijk deel van de Turteltaks gaat naar de financiering van deze miskleun, die niet zal bijdragen aan een sociaal-ecologisch energiebeleid. Om daar iets over te lezen, moet je naar het buitenland kijken. Spanje produceert op winderige dagen meer groene stroom dan het zelf nodig heeft. Noorwegen wil zonder verpinken tegen 2025 de auto op fossiele brandstoffen bannen.

Ook ons land zit vol positieve energie, maar je moet het willen zien. Steeds meer burgers willen zelf de handen uit de mouwen steken om ons land voor te bereiden op de toekomstvaardig. Denk aan stadslandbouwprojecten, repaircafés, hernieuwbare-energiecoöperaties, weggeefpleinen, digitale uitleenplatformen.

Mindshift

Het zou evident moeten zijn dat regeringen deze burgerenergie inzetten. Toch gebeurt het niet. Het vraagt een mindshift: ministers en hun kabinetten beslissen niet langer alleen, co-creatie wordt het model. De ivoren toren vervelt tot horizontale netwerken. De tijd is gekomen om die banden tussen burger en staat te smeden.

Een unieke kans dient zich nu aan voor een essentiële infrastructuur: ons stroomnet. Het heeft er alle schijn van dat de intercommunale Eandis aandelen zal verkopen aan een Chinese investeerder (DS 2 juni). Eandis, dat zijn eigenlijk u en ik, die via onze gemeentebesturen een groot deel van ons elektriciteitsnetwerk (de distributie) in handen hebben. Deze netbeheerder, waar de regeringspartijen de lakens uitdelen, heeft extra kapitaal nodig. Een geweldige kans om de actieve burgers erbij te betrekken, zou je denken. Maar helaas.

Waarom vervangen we de Chinese investeerder niet door de gebruikers van het stroomnet, de bevolking? Bied de aandelen te koop aan aan de burgers, die zich kunnen verenigen in coöperaties. Zo garandeer je dat het algemeen belang voorgaat op dat van investeerders. In Duitsland, Denemarken en Spanje zijn steeds er steeds meer steden waar de burgers het distributienetwerk (deels) terugkopen, wat meteen een positief effect heeft op de dienstverlening en ecologische doelstellingen.

Zomaar Chinezen in plaats van de eigen bevolking mede-eigenaar maken van ons stroomnet, is om vier redenen een gemiste kans van­jewelste.

1. De transitie naar een duurzaam energiesysteem zit muurvast. Het onduidelijke groenestroombeleid heeft ongeveer iedereen kwaad gekregen. Door burgers mede-eigenaar te maken van het stroomnet, creëer je betrokkenheid en openheid. Chinezen die mee beslissen kunnen de zaak enkel bemoeilijken. Geven we zo onze autonomie niet op? Hebben we dan de ruimte om te gaan voor een smart grid dat klaar is voor 100 procent hernieuwbare energie?

2. Een deel van het ongenoegen heeft te maken met de steeds hogere energiefactuur, waarvan de distributiekosten een groot deel uitmaken. Buitenlanders investeren niet voor onze mooie ogen, ze willen rendement. Zal de stroom niet gewoon nog duurder worden?

3. Het zal nog slechter gaan met onze democratie: de intrede van een externe partner is meestal geen goede zaak voor de transparantie. Wegens commerciële belangen zal het voor de burgers moeilijker zijn inzage te krijgen in de boeken. Dat geldt trouwens in heel Europa: de Chinese partner heeft zich al ingekocht in Italiaanse en Portugese stroomnetten. Hoe zit het eigenlijk met de gewenste Vlaamse verankering van ons industrieel weefsel?

4. Het beloofde dividend aan de investeerder kunnen we veel beter gebruiken voor twee zaken: investeren in een smart grid en de burgers die mee investeren een centje laten meeverdienen. Een stuk van het geld kunnen we prima gebruiken om de omslag naar hernieuwbare energie te versnellen. En waarom bieden we burgers geen mooie kans om hun spaargeld te investeren in de toekomst van hun kinderen, terwijl het ook nog iets opbrengt? Wat willen de volkspartijen: de Chinezen rijk maken of het spaargeld van hun kiezers iets doen opbrengen?

Wereld subsidieert fossiele brandstoffen met €150.000 per seconde

Bron: Radio 1 (21 mei 2015)
Van de stelling dat fossiele brandstoffen te goedkoop zijn, zal u niet van uw stoel vallen. Maar het IMF heeft de werkelijke kosten van het gebruik van gas, olie en steenkool berekend, en die liggen wereldwijd zo maar eventjes 4775 miljard euro (5300 miljard dollar) hoger dan er nu wordt betaald.

Uit een rapport dat het IMF pas publiceerde, zou blijken dat de fossiele brandstoffensector dit jaar zo’n 4775 miljard euro overheidssubsidies geniet. Dat is 9 miljoen euro per minuut of 150.000 euro per seconde.

Het IMF noemt het schokkend dat globaal meer geïnvesteerd wordt in fossiele brandstof dan in gezondheidszorg. En dat kosten die klimaatopwarming, milieu- en gezondheidsschade en verlies aan biodiversiteit met zich meebrengen, niet worden doorgerekend.

Bovendien hebben subsidies die bedoeld zijn om energie betaalbaar te maken voor de allerarmsten niet het beoogde effect, schrijft het IMF. Het zijn vooral de rijken die er nog rijker van worden.

Onze vragen zijn vooral retorisch van aard. Hoe moet de hernieuwbare energiesector daar tegenop concurreren? Had de G-20 in 2009 in Londen niet besloten tot een ‘groen en duurzaam herstel‘? Wie of wat kan het tij toch nog doen keren?

Benieuwd of onze favoriete kenner van de internationale energiepolitiek ook zo geschrokken is van dat rapport.

Luister naar de podcast

Samen zonnepanelen kopen: ‘Crowdfunding zonneparken groeit explosief’

Er zijn steeds meer mensen die zelf geen dak hebben, maar toch willen investeren in zonnepanelen. Projecten waarbij mensen samen investeren in de zonne-energieparken groeien als kool.

Dat blijkt uit onderzoek van Zonnepanelendelen.nl, een crowdfundingplatform voor zonnepanelen. De organisatie verwacht dit jaar een groei van 350 procent voor de collectieve zonneparken. Tot nu toe werd al 3,8 miljoen euro geïnvesteerd in dit soort projecten, waarmee 41 van die gezamenlijke parken zijn gerealiseerd.

Bron: RTL Nieuws

Dankzij doorzichtige dakpannen kan ieder huis worden verwarmd met zonne-energie

Oorspronkelijk bericht op freshgadgets.nl

Het SolTech System van het Zweedse bedrijf SolTech Energy bestaat uit doorzichtige dakpannen met daaronder een laag waarin lucht wordt verwarmd. Op deze manier heb je geen plat dak meer nodig om efficiënter gebruik te maken van de energie van de zon, waardoor het potentieel aan duurzame huizen enorm toeneemt.

Het systeem is aan te sluiten op de verwarmingsinstallatie van het gebouw waar de dakpannen zijn geplaatst, zodat de energierekening flink omlaag zal kunnen gaan. Bovendien ziet het er ook nog eens best goed uit. Het SolarTech System is inmiddels al op meerdere plekken in Zweden geïnstalleerd, dus Nederland zal wel snel volgen.

Toekomst van energie: zelf elektriciteit verkopen

volledige tekst op RTL Nieuws (gepubliceerd op 16 december 2014)

Consumenten kunnen in de toekomst zelf elektriciteit gaan verkopen. Het Australische bedrijf Reposit Power brengt als een van de eerste op de wereld een thuis-batterij op de markt, waarmee je energie kan opwekken, opslaan én verkopen aan derden.

Het idee is dat consumenten meer controle krijgen over hun zelfopgewekte energie. Zonnepanelen wekken bijvoorbeeld overdag energie op, terwijl je ’s avonds juist meer elektriciteit verbruikt. Energie die een Australische consument opwekt, maar niet gebruikt gaat weer naar ‘the grid’, het elektriciteitsnetwerk. Daar profiteert de Australiër dus niet van. In de avond is hij gedwongen elders energie in te kopen. Daar moet een einde aan komen, vindt Reposit Power. Met de thuis-batterijen kan je de zelfopgewekte energie opslaan en op een later moment gebruiken. Of verkopen en dan verdien je er ook nog wat aan.

Het Australische bedrijf begint met een pilot van zes thuis-batterijen. Zie YouTube-filmpje bovenaan.

Mondiaal Café: Think Global, Act Local!

5 Gentse initiatieven die op lokaal niveau de wereld veranderen!

We worden vandaag op alle niveaus geconfronteerd met grote mondiale problemen en uitdagingen. De klimaatcrisis en de economische crisis leiden tot een instabiele wereld met catastrofale gevolgen voor mens en natuur. Het besef dat we ons leven en onze economie anders en beter moeten organiseren, groeit. Overal ter wereld organiseren gemotiveerde en geëngageerde burgers projecten en initiatieven die aantonen dat het anders kan. Ook in Gent. Om deze initiatieven in de kijker te zetten, hebben we er vijf uitgekozen die in Gent aan die andere wereld timmeren.

Kom kennismaken met deze vijf initiatieven op 18 december om 19u30 in de Zebrastraat in Gent:

1. Het Wijveld (landbouw/voedsel)
2. Energent (energie)
3. Samenhuizen vzw (gemeenschappelijk wonen)
4. Sociale kruideniers Samenlevingsopbouw Gent (armoede/voedsel)
5. Dégage vzw (autodelen)

MO*journalist John Vandaele interviewt de woordvoerders van deze vijf initiatieven en nadien kan het publiek zelf met hen in dialoog en in discussie gaan.

Mis deze boeiende en interactieve avond niet. Schrijf je NU in via [email protected]

Organisatie: MO*, Gents Noord-Zuid Overleg en Zebrastraat.

donderdag, 18 december, 2014 – 19:30

Zebrastraat, Zebrastraat 32, 9000, Gent, België

“We beleven het einde van het Romeinse Rijk. Dat geeft moed”

Een uitgebreid interview met Michel Bauwens in De Morgen van 11 oktober 2014 (Zeno-bijlage)

De westerse economie gaat om zeep, maar dat is juist geweldig nieuws. Eindelijk wat anders! Welkom in de wereld van Michel Bauwens (56), een filosoof die zo radicaal outside the box denkt, dat er in de verste verte geen box meer te bekennen valt.

Misschien kent u Michel Bauwens niet – en dat is dan erg jammer. Maar die ene onbekende Belg, waarvan u de naam alweer vergeten bent, die plots opdook naast Mahatma Gandhi en Martin Luther King in die lijst van honderd meest inspirerende personen van het Post Growth Institute, herinnert u zich die nog? Dat was Michel Bauwens.

De rest van het interview hier

Wereldwijde overstap groene energie levert 71.000 miljard dollar op

Originele link (overgenomen uit “Het kan wel“)`Er is nog 44.000 miljard dollar nodig om tegen 2050 wereldwijd volledig op groene energie te draaien. Dat lijkt verschrikkelijk veel. Maar het beeld wordt anders als je bedenkt hoeveel inkomsten er tegenover staan: 155.000 miljard dollar. Oftewel: de netto winst van de overstap is 71 biljoen dollar, ongeveer 55 biljoen euro.
En het is niet de minste die met dit bedrag komt. Het Internationaal Energie Agentschap publiceerde in mei 2014 een berekening waar dit bedrag uitrolde: het rapport Energy Technology Perspectives 2014.

Vincent Dekker, die voor Trouw een blog bijhoudt over zonne-energie, schrijft:

“Tegenstanders van verduurzaming brengen voortdurend te berde dat we er zo verschrikkelijk veel geld aan ‘kwijt zijn’. Wat ze er dan nooit bij vertellen is hoeveel extra inkomsten daar tegenover staan. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA), een instelling die toch niet van dagdromerij kan worden beticht, heeft dat eens uitgerekend. En die komt dus op een nettowinst van 71 biljoen dollar tussen nu en 2050.”

Het rapport dat in mei dit jaar gepubliceerd werd, kwam onlangs weer in het nieuws. CERES, een netwerk van grote investeerders, wil haast maken met de investeringen in de groene energiesector. Volgens CERES staat er niets in de weg om veel meer te investeren. Het enige wat nodig is zijn bedrijven en investeerders die leiderschap tonen.

CERES is daarom een campagne gestart, de Clean Trillion Campagne, om investeerders warm te maken voor groene energie. Het jaarlijks geïnvesteerde bedrag moet in 2030 rond de 1.000 miljard dollar per jaar liggen. Op dit moment wordt er jaarlijks ‘slechts’ 288 miljard dollar geïnvesteerd in schone energie.

Bron: Trouw.

Maak alles zelf: Instructies voor lowtech doe-het-zelvers

uit: Transitiontowns.nl

Zelf bier brouwen of voedsel inblikken? Zonnepanelen of een windturbine in elkaar knutselen? Een fietskar monteren, een aarden huis bouwen of zelf bakstenen bakken? Koken en voedsel bewaren zonder elektriciteit? Wat je ook zelf wil maken, de handleiding ervoor staat op het internet. Met de zomer als de ideale klustijd voor de deur, een overzicht uit Low Tech Magazine: Maak alles zelf: handleidingen en instructies voor lowtech doe-het-zelvers

Lowtech Magazine is een weblog van Kris De Decker, waarin hij al sinds september 2007 een onderzoeksjournalistiek bedrijft over milieu, energie en technologie. Het magazine stelt zich vragen bij het blind geloof in vooruitgang en hoogtechnologische oplossingen. Kris kijkt vaak terug in de geschiedenis van technologie en traditionele kennis en duikt daar schatten aan nuttige voorbeelden op. Zijn artikelen passen vaak uitstekend bij de aanpak van Transition Towns.

De bibliotheek van Practical Action

De vanuit het Verenigd Koninkrijk opererende organisatie Practical Action heeft zich als doel gesteld de levensomstandigheden te verbeteren in ontwikkelingslanden. Dat doet ze door het opzetten van projecten in Latijns-Amerika, Zuid-Azië en Afrika, en door het aanbieden van een online catalogus met technische handleidingen. De organisatie opereert al sinds 1966 (weliswaar onder een andere naam) en is geïnspireerd door het werk van E.F. Schumacher, de peetvader van de lowtech (als je z’n boeken kan vinden: lezen!).

Een overzicht van de (voor ons) interessante handleidingen vindt u terug in het origineel artikel (zie link bovenaan).